Trula stabla u banjalučkim alejama ostaju u drvoredima


U gradu je ove godine potrebno ukloniti 400 trulih stabala, ali u gradskoj kasi nema dovoljno novca za te namjene.

Prema riječima načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petra Bilčara, novcem kojim ovo odjeljenje raspolaže biće moguća sječa manje od pola tih stabala.

“Studija zdravstvenog stanja stabala je pokazala da bi u gradu ove godine trebalo ukloniti njih 400 jer su trula. Međutim, u ovoj godini u budžetu imamo raspoloživog novca za sječu između 130 i 150 stabala” – rekao je Bilčar.

Dodao je da su dosadašnjim radom skoro dostigli taj limit.

“U toku ove godine je uklonjeno 112 stabala u drvoredima i blokovskom zelenilu koja su bila suva ili je evidentirana trulež” – rekao je Bilčar.

Objasnio je da je do kraja godine u planu uklanjanje stabala na osnovu pojedinačnih zahtjeva građana, ali samo ako se ti zahtjevi pokažu kao opravdani.

“Imamo mnogo zahtjeva za sječu stabala i prihvatamo ih samo ako komisija koja izađe na teren utvrdi da je potrebno da stablo na nekoj lokaciji i bude uklonjeno” – rekao je Bilčar.

Istakao je da će u idućoj godini nastojati da pri formiranju budžeta grada traži više novca za sječu preostalih stabala koji su predviđeni studijom. Napomenuo je da je ove godine planiranja sadnja 300 novih stabala.

“Ove godine posađeno je oko 105 sadnica kestenja oko tvrđave Kastel” – rekao je Bilčar i dodao da su u toku pripreme i za jesenju sadnju u kojoj bi trebalo da bude ispunjen cijeli plan.

Kazao je da će se tim novim sadnicama prije svega zamijeniti posječena stabla i uništene sadnice.

“Između ostalog, popunićemo drvorede oko Venecija mosta, zatim prema naselju Trapisti te prema fabrici “Vitaminka”” – naveo je Bilčar.

Prema informaciji iz Gradske uprave, u Banjaluci  ima 22.000 stabala zasađenih u alejama, parkovima i naseljima koje je u obavezi da održava grad.

Građani poručuju da Banjaluka važi za grad zelenila i da treba više pažnje posvetiti održavanju drvoreda.

Gdje god su stabla trula ili postoji mogućnost da će se srušiti treba ih ukloniti i zamijeniti novim. Bolje je tako nego čekati da neko nastrada – rekao je mještanin Paprikovca David Vuković.

Razorni vjetar

Petar Bilčar je rekao da je ranije u Gradsku upravu stizalo puno zahtjeva za očuvanje stabala, ali da se to promijenilo nakon olujnog nevremena u decembru prošle godine.

“Od tada svakodnevno dobijamo brojne zahtjeve za sječu stabala. Ljudi se boje jer je lani vjetar rušio i zdrava stabla” – naveo je Bilčar.

Izvor: Glassrpske

 

Previous Motorom se zabio u auto kod Akvane (Foto)
Next Urugvaj slavi, kraj za Ronalda i šampione Evrope

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *