„Banjalučanke“ spremne za odlazak na Svjetsku horsku Olimpijadu


Nakon višemjesečnih aktivnih priprema, Ženski kamerni hor „Banjalučanke“ po peti put uzastopno učestvovaće na najvećem i najrespektabilnijem svjetskom horskom takmičenju – Svjetskoj horskoj Olimpijadi, koja će se u organizaciji Svjetske horske asocijacije „Interkultur“ održati od 4. do 14. jula u Južnoafričkoj Republici u milionskom gradu Cvane.

Zahvaljujući  dosadašnjim rezultatima i posljednjem velikom uspjehu hora – osvajanju zlatne medalje na Internacionalnom horskom takmičenju u Kalamati, najtrofejniji ženski horski ansambl iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine ostvario je pravo direktnog učešća na Svjetskoj horskoj Olimpijadi, najznačajnijem planetarnom horskom takmičenju.

Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića, ženski kamerni hor „Banjalučanke“ ispunio je olimpijsku normu i  kvalifikovao se za učešće u najvišem rangu takmičenja The Championship Competition. Sama horska Olimpijada konceptualno je podijeljena u tri takmičarska nivoa – kvalifikacije, zatim Open Competition (niži rang takmičenja) i Championship Competitiom (najviši rang takmičenja).

– Imajući u vidu broj i kvalitet ansambala zemalja učesnica Olimpijade, izuzetna je čast i privilegija biti predstavnik svoga grada i RS na jednom ovakvom takmičenju i daćemo sve od sebe da opravdamo dosadašnje rezultate i visok rejting našeg hora. Mi znamo da su pred svako takmičenje očekivanja naše javnosti uvijek visoko postavljena, ali istovremeno veliki uspjeh je kvalifikacija i učešće na jednom ovakvom takmičenju. U našem ansamblu je u prethodnom periodu u značajnoj mjeri došlo do smjene generacija, tako da će mnogim članicama ovo biti prvo učešće na Olimpijadi, ali mi ćemo bez obzira na to, kao i svaki put do sada,  dati sve od sebe jer smo naporno i vrijedno radili i spremni smo da stanemo pred žiri – rekao je Matović.

Predstojeća Olimpijada u Južnoafričkoj Republici, dodaje on, okupiće oko 300 horova iz više od 50 zemalja svijeta, koje će ocjenjivati sedmočlani stručni žiri, sačinjen od uglednih svjetskih kompozitora, dirigenata i eksperata za horsku muziku.

U prethodnih 10 godina hor „Banjalučanke“ je ostvario najznačajnije rezultate u svojoj istoriji osvojivši zlatne medalje na takmičenjima u Lincu (Anton Bruckner Competition), Valeti (Malta Choir Competition), Amsterdamu ( Cante Amsterdam), Veneciji (Venezia in Musica Competition), Budimpešti (Budapest Choir Competition), Barseloni (Cant al Mar Competition ), Magdeburgu (Europen Choir Games), dva olimpijska srebra na horskim olimpijadama u NR Kini (2010, Shao Xing, China) i Sjedinjenim Američkim Državama ( 2012, Cincinnati, USA), te dva olimpijska zlata na horskim olimpijadama u Letoniji  (2014, Riga Letonia) i Ruskoj Federaciji ( 2016, Sochi, Russia).

Zahvaljujući ovim rezultatima ženski kamerni hor „Banjalučanke“ je uvršten na zvaničnu Rang listu 50 najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije „Interkultur – Musica Mundi“.

– Učešće Ženskog kamernog hora „Banjalučanke“ na Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Južnoafričkoj Republici realizuje se zahvaljujući svesrdnoj podršci i razumijevanju Kabineta Predsjednika Republike Srpske i Grada Banjaluka, te  podršci velikog broja prijatelja hora, koji su  svi zajedno zaslužni za još jedan odlazak i nadamo se uspješno predstavljanje naše kulture i umjetnosti na međunarodnoj sceni – rekao je Matović.

(Srpska Info)

Previous PROFESIONALNE NARIKAČE Žive od PLAKANJA, sebe nazivaju “IZVOĐAČEM RADOVA NA SAHRANAMA”
Next Izrael postavio tenkove duž granice sa Sirijom

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *