Tužilaštvo BiH: Pripadnici selefijskog pokreta planirali teroristički napad na SIPA


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Maksima Božića i Edina Hastora da su planirali i pripremali terorističke napade na zgradu Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) i zgradu MUP-a Tuzlanskog kantona.

Božić i Hastor su optuženi da su, kao pripadnici radikalnog selefijskog pokreta, u kontaktu sa drugim licima, nabavljali oružje i eksplozivna sredstva, te planirali ove terorističke napade, čijim bi izvršenjem ozbiljno destabilizovali političke i ustavne strukture i narušili bezbjednosnu situaciju u BiH i regionu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Namjere optuženih otkrili su Tužilaštvo BiH i Sipa, a njihovim hapšenjem spriječeno je izvršenje terorističkog akta, navodi se u saopštenju.

Prilikom pretresa prostorija koje optuženi koriste pronađeno je više bombi i automatsko naoružanje, kao i jurišni prsluci i vojna oprema.

Tokom istrage pronađeni su i dokazi o njihovim nelegalnim aktivnostima sa ciljem pripreme i izvršenja terorističkog akta, ističu iz Tužilaštva.

Božića i Hastora optužnica tereti da su nabavljali i pripremali sredstva, te preduzimali druge radnje kojima su stvarali uslove za izvršenje terorističkog čina, čime su počinili krivično djelo terorizam.

Optuženi se nalaze u pritvoru, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH je na čelu Udarne grupe za borbu protiv terorizma, koja okuplja predstavnike policijskih i bezbjednosnih agencija sa nivoa BiH, entiteta i Brčko distrikta, sa ciljem otkrivanja, procesuiranja i sprečavanja aktivnosti povezanih sa terorizmom, navodi se u saopštenju.

(Srna)

Previous Švedski kulturnjaci dodjeljuju alternativnu Nobelovu nagradu za književnost
Next Sirijska vlada pozvala građane da se vrate kući

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *