Poruka senatora Vikera: BiH ovako ne može dalje


Sarajevo – Delegacija američkog Kongresa koju predovodi jedan od najuticajnijih republikanskih senatora Rodžer Viker nakon sastanka sa kolektivnim šefom države, ali i građanima Bosne i Hercegovine ima jasne poruke za političare i građane.

Vikerova poruka je da su Amerikanci, kao i ostatak međunarodne zajednice, umorni od toga kako etničke debate i politike koje su dominantno etničke dominiraju debatama i proces donošenja odluka čine još težim.

“Ovo nije budućnost za ljude koji ovdje žele živjeti i podizati svoje porodice. BiH ovako ne može dalje u evroatlanske integracije. Pozivamo diplomatske predstavnike da ne dozvole slabljenje vladavine prava i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini jer to ne bismo dozvolili bilo gdje u svijetu. Oni koji rade na ovim stvarima bi se trebali suočiti sa žestokim sankcijama koje uključuju sankcije putovanja i raspolaganja sredstvima. Takođe, moram kazati, da sa bh. liderima moramo raditi na borbi protiv stranih uticaja u zemlji, jer je to može učiniti još nestabilnijom”, kazao je Viker u Sarajevu.

Kao otežavajuća okolnost za Bosnu i Hercegovinu navedena je neefikasna vlast koja zemlju drži u mjestu.

“Svaki pokušaj da se oslabe državne institucije zajedno sa pozivima za odcjepljenje ili uspostavu trećeg entiteta narušavaju duh Dejtonskog sporazuma. To također ugrožava stabilnost Bosne i Hercegovine i cijelog regiona. Konsenzus međunarodne zajednice je da su građani Bosne I Hercegovine oštećeni lošim funkcionisanjem državne strukture. Bosna I Hercegovina bi trebala ispraviti jedan važan nedostatak, a to je diskriminatorna odredba koja onemogućava Rome, Židove, Srbe, Hrvate I Bošnjake I druge građane na cijelom teritoriju BiH da budu birani na određene dužnosti. Na sastanku s članovima Predsjedništva BiH izrazili smo našu frustraciju političkim ćorsokakom I često opasnom retorikom. Takođe smo im kazali da se izborna reforma mora provesti odmah”, naveo je Viker.

Naredni izbori trebaju biti šansa da se čuje glas naroda. Mostar mora dobiti šansu da održi izbore po prvi put nakon 2008. godine, a etničke privilegije i podjele ne bi trebali imati centralno mjesto.

“Podjele među građanima nisu toliko duboke kakvim ih predstavljaju politički lideri. Koriste ih samo da bi ostali moćni. Morate se više boriti protiv korupcije i kriminala. Ta dva područja i područje nezavisnog sudstva bi trebali postati glavna pitanja predstojeće predizborne kampanje. Bez borbe protiv njih i ispunjavanja međunarodnih kriterija Bosna i Hercegovina se neće moći pomaknuti naprijed u integracijama”, poručio je Viker.

Na pitanje  o uključivanju Bosne i Hercegovine u vojni budžet za narednu fiskalnu godinu Viker je kazao da je to učinjeno zbog raspoznavanja važnosti saradnje sa Bosnom i Hercegovinom i regionom, ali i zbog prijetnji koje dolaze iz Rusije. Američka administracija nastavlja istrage kada je u pitanju Rusija te će nastaviti pratiti njeno miješanje u izborne procese kako u regionu tako i u svijetu.

(Glas Srpske)

Previous Neotvoreni zatvor mjesečno pola miliona u minusu
Next Uhapšeno lice optuženo za ubistvo ruskog pilota u Siriji

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *