Tegeltija: Cilj je POVEĆATI PLATE svim radnicima, bez obzira u kojem sektoru rade


Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da se, utvrđivanjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, Vlada Srpske opredijelila za povećanje neoporezivog dijela dohotka i rast plata, čime je pokazala da su njene mjere usmjerene na poboljšanje standarda radnika.

Tegeltija je, u završnoj riječi o ovom prijedlogu na posebnoj sjednici Narodne skupštine, istakao da je važno da je za te mjere dobijena apsolutna podrška poslodavaca Srpske.

– Cilj je povećati plate svim radnicima, bez obzira u kojem sektoru rade, a važno je da će iznos bruto plate ostati na istom nivou i da poslodavci neće imati povećan trošak. Ukupna sredstva koja će Vlada i lokalne zajednice izdvojiti za povećanje plata radnika na godišnjem nivou su 80 miliona KM, od čega je iz budžeta Srpske 60 miliona KM – rekao je Tegeltija.

On je ocijenio da opozicija nije spremna sa vlašću “dijeliti uspjeh Srpske, već je tu samo kada treba blatiti Republiku”.

Tegeltija je naglasio da iako mnogi pričaju o finansijskim problemima, Srpska redovno i uspješno servisira i sve obaveze prema budžetskim korisnicima.

– Nemamo neizmirenih obaveza i možemo da povećamo plate. Ova Vlada ostavlja Srpsku u boljem stanju nego što je zatekla na početku mandata – ocijenio je Tegeltija.

On je istakao da svaki radnik koji ne dobije uvećanu avgustovsku platu može biti siguran da ga poslodavac potkrada.

– Ipak, mi ćemo se putem kontrolnih organa pobrinuti da se to ne dešava. A cilj je da najniža plata u 2019. godini iznosi 500 KM – rekao je Tegeltija i naveo da je ovdje riječ o ozbiljnoj poreskoj reformi.

Osnovni razlog za donošenje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, navodi se u obrazloženju ovog akta, jeste upravo poreska olakšica u vidu osnovnog ličnog odbitka u iznosu od 6.000 KM na godišnjem nivou, odnosno 500 KM na mjesečnom nivou.

– Ovim Vlada sprovodi još jednu od mjera za privredni rast tako da se odriče dijela budžetskih prihoda u korist poreskih obveznika – radnika, što će uticati direktno na povećanje mjesečnih primanja svakog radnika u Srpskoj jer, prema predloženom tekstu Zakona i odredbama predloženog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, osnovni lični odbitak od 500 KM će rezultirati tim uvećanjem ličnog primanja – navodi se u obrazloženju prijedloga ovog akta.

Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Srpske rekao je da ova mjera, koja podrazumijeva i smanjenje poreza i doprinosa, nije bila laka ni Vladi ni poslodavcima, ali da je smatra zajedničkog pobjedom.

– Ona treba podstaći sve poslodavce da rade na povećanju plata. Ova mjera je znak dobre volje Vlade i parlamenta prema poslodavcima. Međusobni dijalog nas i Vlade je doveo do ovih mjera. Očekujemo nastavak dijaloga i sa nekom budućom vladom na rješavanju privrednih problema u Srpskoj, pa i borbe sa sivom ekonomijom – rekao je Trivić u obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini.

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić je u poslaničkoj raspravi o ovom zakonskom rješenju ocijenio da je značajno što će biti povećane plate u Srpskoj, a pogotovo u realnom sektoru.

On smatra da je šteta što opozicija nije razumjela da priča o povećanju plata zanima sve radnike u Srpskoj.

– Iako je Srpska posljednjih godina trpjela strahovite pritiske, uspjela je sačuvati stabilnost i doći u situaciju da se razvija – rekao je Stevandić.

On je naveo da se narednih godina mora ići ka razvoju i napretku Srpske.

Narodna skupština je razmotrila ovo zakonsko rješenje.

U Narodnoj skupštini u toku je redovna pauza do 17 časova.

(Srna)

Previous Pandurević: Očekujemo razmatranje zakona za smanjenje akciza na gorivo po hitnom postupku
Next Da li je na pomolu novi TRANSFER REKORD: Mbape za 272 milona evra u Real Madridu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *