U DŽEP STAVILI 362.000 KM Bračni par iz Tuzle osumnjičen za utaju poreza


Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Muhameda Mešanovića (50) i Esmeralde Isabegović-Mešanović (43) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici i odgovorne osobe u kompaniji “Duero” d. o. o Tuzla počinili produženo krivično djelo poreske utaje.

Optužnica ih tereti da su kao odgovorne osobe u kompaniji “Duero” u periodu od početka 2011. do decembra 2015. godine, u namjeri da za kompaniju izbjegnu plaćanje poreza propisanih poreskim zakonodavstvom u FBiH, Poreskoj upravi FBiH nisu dostavljali podatke za utvrđivanje iznosa poreskih obaveza za veći broj osoba angažovanih na privremenim i povremenim poslovima u kompaniji.

Suprotno odredbama Zakona o porezu na dohodak FBiH optuženi u glavnoj knjizi kompanije nisu iskazali isplate izvršene fizičkim licima te nisu izvršili obračun i Poreskojoj upravi FBiH prikazali i platili pripadajuće poreze, doprinose i naknade u periodu od pet godina.

U optužnici je navedeno da su za komapniju izbjegli plaćanje poreza i doprinosa socijalnog osiguranja u ukupnom iznosu većem od 362.000 KM, saopšteno je iz Tužilaštva TK.

(Fena)

Previous Odloženo suđenje bez javnosti dvojici policajaca za “Potočare”
Next Koncert na Kastelu: Masimo Savić dolazi u Banjaluku

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *