Brazilci nezadovoljni: Zar da nam sudi Srbin?


Milorad Mažić, najbolji srpski sudija, sa pomoćnicima Milovanom Ristićem i Daliborom Đurđevićem, dijeliće pravdu u četvrtfinalnoj utakmici Svjetskog prvenstva u Rusiji između Brazila i Belgije (6. jul, Kazanj, 20 sati).

Brazilci, međutim, nisu oduševljeni činjenicom da će im pravdu dijeliti arbitar koji je ove godine sudio finale Lige šampiona (3:1), a prošle finale Kupa konfederacija i jedan je od najozbiljnijih kandidata da sudi finale ovog Mundijala.

Brazilski novinari  iz „Globa” kao Mažićeve propuste vide to što nije pokazao ni žuti karton Serhiju Ramosu poslije faula nad Mohamedom Salahom, koji je teren napustio u suzama, a diskutabilna im je i odluka da poništi kazneni udarac za Senegal u meču sa Kolumbijom na Mundijalu, posle upotrebe VAR-a. Oni su se prisjetili i kritika na njegov račun sa Svetskog prvenstva 2014. godine posle utakmica Njemačka – Portugalija (4:0) i Argentina – Iran (1:0).

Pozivaju se čak i na neke sajtove na kojima je bio u konkurenciji za najlošijeg sudiju tog Šampionata. Brazilci, ipak, ističu i da su primjetili da je Milorad Mažić sudija kojeg FIFA bira za „teške utakmice”.

Navijači iz Brazila su još ogorčeniji jer smatraju da je delegiranje Mažića zapravo zavjera FIFA protiv Brazila.

„Zar da nam sudi Srbin?! Brazil je eliminisao Srbiju, sada će srpski arbitar eliminisati Brazil. Cijeli turnir je borba FIFA protiv Brazila. Biće pravo čudo ako budemo prvaci”, tvrde navijači „Selesaa”.

Bukmejkeri kažu da su najveće šanse da se u finalu sastanu Brazil – Engleska, tu je kvota 6,00, dok je na Brazil – Hrvatska kvota 7,50.

Osim što vide besmislenu vezu između eliminacije Srbije i suđenja srpskog arbitra na Svjetskom prvenstvu, njima smeta i to što je njihov protivnik evropska reprezentacija, a Evropljanin je i Mažić (?!).

Brazilski novinarima, međutim, ništa nije čudno što Argentinac Nestor Pitana sudi 6. jula u četvrfinalnoj utakmici između Urugvaja i Francuske (6. jul, Nižnji Novgorod, 16 sati). Ovdje ne vide zavjeru da Južnoamerikanac sudi Južnoamerikancima, pa još protiv ekipe koja je eliminisala „njegovu” reprezentaciju.

Milorad Mažić je na Mundijalu u Rusiji već sudio dvije utakmice: Meksiko – Južna Koreja 2:1 i Kolumbija – Senegal 1:0. Mečeve osmine finala je propustio, a ukoliko dobro odradi meč Brazila i Belgije nema sumnje da će biti ozbiljan kandidat za finale.

Čak i to ponavljanje sudija se ne sviđa Brazilcima. Oni kažu da FIFA svima šalje jasnu poruku: Pozvali smo 36 sudija na Svjetsko prvenstvo, ali vjerujemo samo desetorici.

Brazil s FIFA vode neki svoj rat. Govore o zavjeri zbog nekih glasova, piše B92.

Previous Požar u Domu za starija lica u Prijedoru
Next U 82. godini ostvario želju i popeo se na Prenj

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *