Vlasi: Dijalog Beograda i Prištine neće skoro biti završen


Advokat, bivši visoki funkcioner u SFRJ i savjetnik kosovskog predsjednika Hašima Tačija smatra da se dijalog Beograda i Prištine neće skoro završiti jer su pozicije dvije strane veoma udaljene.

“S jedne strane predsednik Srbije stalno ponavlja da je moguć dogovor ako dođe do nekih kompromisa, a ne kaže kakvih kompromisa. Ponavlja tezu da ne može neko da dobije sve, a neko ništa. Ne kaže šta to i ko od koga treba da dobije i ako Srbija misli nešto da dobije, šta to Kosovo duguje Srbiji”, rekao je Vlasi za TV Prva.

Takođe, napominje on, kada je riječ o statusu Kosova nema o čemu da se razgovara jer je status riješen 2008.

“Kosovo je nezavisna država i ovdje niko neće razgovarati sa Srbijom da se vrati na nultu poziciju”, kaže Vlasi.

Na pitanje da li to znači da on isključuje ideju o podjeli Kosova, Vlasi kaže da je mogućnost podjele Kosova u potpunosti isključena i to iz više razloga.

“Kao prvo, to neće dozvoliti međunarodni faktori koji su menadžerisali nezavisnost Kosova ni Brisel, koji sada vodi normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Ni oni neće da čuju da se razgovara o promjeni granica. A i kada bi se o tome razgovaralo, to se ne bi isplatilo ni Kosovu ni Srbiji jer bi ušli u težak i ćorav posao. Šta znači podjela? Kada krenemo da razgovaramo o granicama pukne problem. O kom dijelu Kosova misli Srbija kad na svim dijelovima Kosova ima Srba”, kaže Vlasi.

Takođe, odgovarajući na pitanje da li je Priština u posljednje vrijeme malo popustila u svojim stavovima, Vlasi kaže da se samo stiče takav utisak.

“Realnost je drugačija, jer na Kosovu nema političara koji bi razgovarao o promjeni statusa Kosova, odnosno o tome da Kosovo nije država ili da treba pitati Srbiju da li će Kosovo biti država ili ne”, ističe on.

“Dakle, o tom pitanju ovdje nema sagovornika, a ja bih znao doboro da ih ima”, zaključuje Vlasi.

(B92)

Previous Dubravko Mandić: Merkelovu treba baciti u kantu za smeće
Next Žestoka rasprava u Predstavničkom domu BiH: Da li je CIK spreman za fer izbore?

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *