Detalji zapljene rekordnih 665 kg skanka u Neumu


Rekordnih 665 kilograma skanka, čija se vrijednost procjenjuje na milionski iznos, zaplijenila je policija u Neumu, nakon što tu drogu, sakrivenu u cisterni kojom se inače vozi gorivo, vjerovatno zbog mirisa nafnih derivata nije uspio nanjušiti policijski pas na graničnom prelazu Karasovići, saznaju “Nezavisne”.

Ovaj kamion dubrovačkih registarskih oznaka, kako saznajemo, u posljednje vrijeme često je putovao iz Hrvatske u BiH i Crnu Goru, zbog čega ga je policija pratila, jer je bio sumnjiv, a ispostavilo se da su sumnje opravdane.

Prema operativnim podacima, skank, koji je zaplijenjen u akciji “Petrol Line”, a koju je realizovala Državna agencija za istage i zaštitu (SIPA), vožen je iz Crne Gore za Hrvatsku, preko Neuma, gdje je i pronađen.

“Prije nego što su tu drogu otkrili pripadnici SIPA, cisterna je iz Crne Gore ušla u Hrvatsku preko graničnog prelaza Karasovići. Tu je pregledana uz pomoć policijskog psa, koji ogromne količine skanka nije otkrio najvjerovatnije zbog mirisa nafte”, pojašnjava sagovornik “Nezavisnih” upućen u detalje istrage.

Kamion je, tako, prošao tu kontrolu te nešto kasnije ušao u BiH, da bi zatim ponovo preko Neuma nastavio ka ostatku Hrvatske, ali je zaustavljen u utorak naveče.

“Policajci SIPA su tu pretresli teretno vozilo, kojim je upravljao državljanin BiH i Hrvatske. Tokom pretresa pronađena su i privremeno oduzeta tri mobilna telefona marke samsung, kao i 89 vreća u kojima je bila materija koja asocira na kanabis, ukupne težine oko 665 kg”, saopštili su iz SIPA.

Dodali su da je droga bila namijenjena za ilegalno tržište u zemljama zapadne Evrope.

“Vozač kamiona je uhapšen te će, nakon krim-obrade, biti predat tužiocu Tužilaštva BiH”, naveli su iz SIPA te dodali da su u ovoj akciji, okončanoj jednom od najvećih zapljena droge u BiH, imali pomoć i Granične policije BiH i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Iz Tužilaštva BiH rekli su da je krijumčarena droga otkrivena u cisterni dubrovačkih registarskih oznaka.

“Zaplijenjena količina skanka je najveća zaplijenjena količina droge u posljednjih nekoliko godina, koja na ilegalnom narko-tržištu dostiže milionski iznos”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Izvor blizak istrazi kazao je da su vreće, u kojima je skrivan skank, a koje su pronađene u cisterni, bile obmotane aluminijumskom folijom.

“Skank je bio manje-više pripremljen za prodaju, odnosno rasparčan na kilogram ili manje količine”, pojašnjava policijski izvor te dodaje da je policajcima trebalo dosta vremena da drogu istovare, što dovoljno govori o kojoj je količini riječ.

Prema podacima iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, taj kamion je registrovan za prevoz opasnih supstanci (naftnih derivata), a u vlasništvu je firme iz Metkovića.

“Vozilo je bilo stalno u našem nadzoru. Prema našim evidencijama, u utorak je oko 1.40 išao za Crnu Goru pun goriva, a vratio se u 17 časova”, rekli su iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske te dodali da tokom kontrole na carini kamion prilikom vaganja ni po čemu nije odstupao od carinske deklaracije.

(Nezavisne novine)

Previous CIK počinje ovjere kandidatskih listi
Next Egipat povlači priznanje Kosova?

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *