Junker i Mogerini bili žrtve ruskih šaljivdžija


Predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera i šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini prevarila su dvojica ruskih šaljivdžija, Aleksej Stolarov i Vladimir Kuznjecov, koji su ih ubijedili da razgovaraju sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom.

Kako piše “politico.eu” pozivajući se na “Euronjuz”, jedan od prevaranata se pretvarao da je Pašinjan ubrzo nakon što je pravi Pašinjan u maju položio zakletvu za premijera.

Oni su rekli da je Junker sa njima razgovarao o odluci američkog predsjednika Donalda Trampa da se povuče iz iranskog nuklarnog sporazuma iz 2015. godine.

– Ovo je za sve nas velika briga, a i za mene lično zato što zaista smatram da je velika greška to što je Tramp sinoć uradio – kazao je navodno Junker tada.

O Trampu je u razgovoru ponovo bilo riječi kada je “lažni” Pašinjan rekao da SAD vrše pritisak na Jermeniju.

– Mi moramo iznova i iznova da objašnjavamo svijet gospodinu Trampu, on ne razumije o čemu se radi. Postaraćemo se da bolje razumije šta se u Jermeniji događa – rekao je navodno Junker koji je, kako su kazali, ruskog predsjednika Vladimira Putina opisao kao “ličnog prijatelja”.

Stolarov i Kuznjecov su takođe za “Euronjuz” naveli da su razgovarali sa Federikom Mogerini koja je komentarisala njihove tvrdnje da Jermenija trpi pritisak od susjedne Turske i Azerbejdžana kao i od Rusije.

– Vi ne živite u jednostavnom okruženju, ali možete sigurno da računate na nas kao prijatelje na koje možete da se oslonite. Tačno je, to je region pun izazova i suočavate se sa različitim vrstama pritisaka i izazova, ali sigurna sam da postoji način da se smire tenzije i pokuša da se pronađe kooperativan pristup – rekla je, navodno, Mogerini.

Među “žrtvama” ovih šaljivdžija našli su se mnogi, među kojima pevač Elton Džon koji je mislio da razgovara sa Putinom kao i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan kojeg su prevarili da razgovara sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Oni su u maju kazali da su telefonom razgovarali sa tadašnjim ministrom spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Borisom Džonsonom kada se jedan od njih takođe pretvarao da je Pašinjan.

(Tanjug)

Previous Cvijanović: Cilj Vlade RS da najniža plata u Srpskoj uskoro bude 500 KM
Next I Kosovo pokazalo mišiće: Bh. proizvođači mlijeka i pavlake traže recipročne mjere

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *