Mliječni proizvodi postaju luksuz zbog “Bregzita”?


Maslac, jogurt i sirevi mogli bi da postanu luksuzna roba u Velikoj Britaniji poslije “Bregzita”, navodi se u novom izvještaju.

Carine, dodatna kašnjenja na granici i pojačane provjere mogli bi da utiču na snabdjevenost britanskog tržišta mliječnim proizvodima, navodi u izvještaju Londonske ekonomske škole.

U dokumentu čiju je izradu zatražila mljekara “Arla fuds” navodi se da bi tvrdi “Bregzit”, koji bi ostavio Britaniju izvan carinske unije i bez pristupa jedinstvenom evropskom tržištu, imao “katastrofalan uticaj na industriju mliječnih proizvoda ove zemlje i njene potrošače”, prenio je “Juronjuz”.

Mekši izlazak iz EU i dalje bi bio problematičan, pošto Britanija ima stopu deficita u trgovini mliječnim proizvodima od 16 odsto, a 98 odsto uvoza dolazi iz EU.

Snažno oslanjanje na uvoz iz EU i potencijalni problemi na granici poslije “Bregzita”, kao i nedostatak radne snage u ključnim segmentima, vjerovatno će imati veliki negativni uticaj na domaće tržište u formi nestašica i značajnog rasta cijena, saopštio je Eš Amirahmadi, direktor “Arla fudsa”.

(Srna)

Previous IZGUBIO BITKU ZA ŽIVOT Preminuo ranjeni Banjalučanin
Next Hemofilija - bolest koju prenose žene, a obolijevaju muškarci

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *