“New York Times”: Tramp znao o miješanju Rusije u izbore, Putin naredio sve


Američki predsjednik Donald Tramp dobio je, prije inauguracije, od obavještajnih službi detaljan izvještaj o direktnoj ulozi ruskog predsjednika Vladimira Putina u miješanju Rusije u predsjedničke izbore.

U izvještaju “New York Timesa”, koji prenosi Glas Amerike, raskrinkavaju se Trampovi napori da prebaci fokus s bilo kakve uloge Moskve odigrane u njegovoj pobjedi nad Hilari Klinton, uključujući i napred-nazad izjave u kojima je prvo odbacivao, a onda prihvatio otkrića američke obavještajne zajednice poslije sastanka s Putinom u ponedjeljak u Helsinkiju.

“Times” piše da je američki predsjednik prvi put saznao o ruskim miješanjima 6. januara 2017. godine, dvije nedelje prije svoje inauguracije, tokom sastanka u Njujorku u Tramp tornju sa tadašnjim direktorom CIA Džonom Brenanom, Džejmsom Klaperom, tadašnjim direktorom nacionalne obavještajne službe, tadašnjim direktorom FBI Džejmsom Komnijem i admiralom Majkom Rodžersom, tadašnjim direktorom Nacionalne bezbjednosne agencije.

Visokorangirani zvaničnici pokazali su tada novoizabranom predsjedniku Donaldu Trampu povjerljive informacije prema kojima je Putin lično naredio hakovanje i kampanju dezinformisanja, uključujući i tekstove i mejlove ruskih vojnih oficira i informacije iz strogo povjerljivih izvora bliskih licno Putinu, tvrdi “Times”.

Dokazi su uključivali mejlove ukradene Demokratskom nacionalnom komitetu, koji su bili ključni u odvraćanju birača od demokratske kandidatkinje Klintonove. Međutim, poslije brifinga, Tramp je izdao saopštenje šireći krivicu na “Rusiju, Kinu i mnoge druge zemlje, spoljne grupe i zemlje”.

Predsjednik je rutinski odbacivao istragu o ruskim sajbernapadima kao prevaru koju su pripremile demokrate i kao “lov na vještice” ciljane da podriju njegovo predsjednikovanje, naveo je “Times”.

(Tanjug)

Previous Izložbom "Muzika u očima Slobodana Rašića" otvoren "Demofest"
Next Talas vrućina na sjeveru Evrope: Skandinavija gori na plus 30

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *