Barberi spalio odjeću od 30 miliona dolara


Britanska modna kuća “Barberi”, poznata po kariranom dezenu, uništila je u proteklih pet godina svoje proizvode u vrijednosti od 90 miliona funti, odnosno preko 100 miliona evra, prenosi “Tajms”, a prošle godine spalili su odjeću od 30 miliona evra.

Upućeni izvori luksuznog brenda tvrde da kompanija uništava neprodatu robu kako se ne bi prodala “pogrešnim ljudima” po sniženim cijenama na “crnom tržištu”.

“Barberi” je ovu mjeru navodno preduzeo da bi spriječio kopiranje luksuznih proizvoda.

“Tajms” prenosi da su akcionari nezadovoljni zbog uništavanja ogromne količine robe, a jedan od njih je navodno na sastanku održanom prošle nedjelje pitao zašto kompanija ne ponudi neprodatu robu privatnim investitorima. Kupci su pobjesneli i kompaniju na društvenim mrežama optužili da je “snobovska”.

Kompanija “Barberi”, koja prema procjenama “Forbsa” vrijedi 9,6 milijardi funti (10,7 milijardi evra), saopštila je da “izuzetno ozbiljno” shvata problem otpada i da koristi specijalne uređaje za spaljivanje kako bi iskoristila energiju.

Modna kuća, čiju odjeću reklamiraju poznate ličnosti poput Kare Delavinj, Sijene Miler i Romea Bekama, tvrdi da je praksa uništavanja neprodate robe uobičajena u toj branši.

Vrijednost uništene robe uvećala se u protekle dvije godine za dva odsto, što u prevodi znači da biste za 28 miliona funti uništene robe mogli da kupite 20.000 basnoslovno skupih trenčkota, prenosi Blic.

(Blic)

Previous Ivanić: SNSD uporno traga za temom za izbore, a sada je to i izvještaj o Srebrenici
Next Tači: Vučićevo razmišljanje da je Kosovo i dalje dio Srbije daleko od realnosti

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *