NATO odgovorio Trampu: Napad na jednu članicu, napad na sve


Visoki zvaničnik NATO-a podsjetio je SAD da imaju obavezu poštovanja principa uzajamne odbrane u slučaju agresije jedne od članica Alijanse.

To je uslijedio kao odgovor, jer je američki predsjednik Donald Tramp nedavno iznio sumnje o slučaju Crne Gore.

“Klauzula kolektivne odbrane NATO-a, Član 5 (Povelje), je bezuslovna i kao od armiranog betona. To znači da napad na jednu našu članicu, predstavlja napad na sve nas”, rekao je “Frans presu” neimenovani visoki zvaničnik Alijanse.

Taj zvaničnik je dodao da je Tramp jasno rekao na nedavnom samitu u Briselu da su SAD u potpunosti posvećene prema obavezama u NATO-u i da je Savez jak.

Tramp je u izjavi “Foks njuzu” emitovanom u utorak uveče doveo u pitanje uzajamnu odbranu članica, ukoliko je jedna od njih napadnuta.

Američki predsjednik je rekao da je “Crna Gora vrlo mala zemlja s vrlo jakim i agresivnim ljudima”, čija bi agresivnost mogla da izazove treći svjetski rat.

Crna Gora je u proljeće 2017. godine postala 29. zemlja-članica NATO-a.

Vlada Crne Gore je, reagujući na Trampovu izjavu, saopštila u četvrtak da je ponosna na svoju tradiciju i mirnodopsku politiku i da Crna Gora doprinosi miru i stabilnosti u Evropi i u čitavom svijetu.

“Frans pres” je podsjetio da je Tramp već imao “neprijatan odnos” prema Crnoj Gori na svom prvom samitu NATO-a u maju 2017. godine, kada je odgurnuo crnogorskog premijera Duška Markovića kako bi stao u prvi red ispred kamera.

(NN/b92.net)

Previous Haradinaj: Podjela Kosova za mene znači rat
Next Merkel: Odnos sa SAD krucijalan

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *