OHR o Dodikovom zahtjevu za zakazivanje posebne sjednice NS RS


Uprkos pokušajima da se činjenice iskrive ili zanemare, događaji iz 1995. godine su detaljno dokumentovani, a dva međunarodna suda su potvrdila da je u Srebrenici počinjen genocid, komentar je iz OHR na zahtjev predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj bi trebalo da bude poništen Izvještaj Komisije Vlade RS o Srebrenici iz 2004. godine.

Dodik je, naime, ocijenio da bi taj izvještaj trebalo poništiti jer je rađen pod pritiskom OHR, odnosno tadašnjeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna, te da je na osnovu tog izvještaja suđeno mnogim Srbima u Hagu i u domaćim sudovima.

U zahtjevu za zakazivanje posebne sjednice Dodik je priložio izvještaje Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995, kao i hronologiju rada te komisije, počev od odluke Vlade RS od 15. decembra 2003. da formira komisiju.

– Još tokom rada komisije, njeni članovi su ukazivali na zloupotrebu izvještaja, njegove proizvoljne interpretacije, ograničen mandat rada samo na bošnjačke žrtve, ukazivali na činjenicu da komisija nije istražno tijelo. Ukazano je i na činjenicu da komisija nije raspolagala bilo kakvim dokazima o krivici, kao i da nije imala mandat da se bavi identifikacijom žrtava, s aspekta utvrđivanja uzroka smrti, te da nije ni mogla da utvrdi tačan broj žrtava – naveo je Dodik u obrazloženju.

Podsjetio je i da je Republički centar za istraživanje ratnih zločina analizirao rezultate rada Komisije i utvrdio brojne netačnosti, poput identiteta osoba koje se nalaze na spiskovima stradalih, kao i u ukupnom broju žrtava.

O datumu održavanja posebne sjednice NS RS odlučivaće skupštinski kolegijum u ponedjeljak, 23. jula.

(SrpskaInfo)

Previous Tači: Vučićevo razmišljanje da je Kosovo i dalje dio Srbije daleko od realnosti
Next Restoran virtuelne realnosti

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *