Savjeti za kupovinu automobila: Put do dobrog polovnjaka mukotrpan i skup


Sezona godišnjih odmora je u punom jeku, a veliki broj građana BiH se baš u ovom periodu odlučuje da pazari četvorotočkaš, kako bi kompletna porodica mogla otići na zasluženi godišnji odmor, daleko od posla i svakodnevnih obaveza.

Za većinu građana kupovina polovnog automobila predstavlja noćnu moru, jer razmišljanja o tome u kakvom su stanju motor i trapovi ili da li je kilometraža ispravna svakako izazivaju brigu. Međutim, ono što može da stvori pravu glavobolju građanima koji se odluče za kupovinu automobila je pitanje da li su svi papiri ispravni i da li je kompletna papirologija napravljena na pravi način.

Kupovina polovnog automobila vrijedi za cjenovno povoljniju alternativu kupovini novog automobila. Na taj način dođemo do solidnog automobila za dio cijene novog. Međutim, da bi to bilo ispravno i da biste kupili odgovarajući auto, morate pravilno procijeniti njegovo stanje i potencijalane troškove u vezi s njim u budućnosti.

Ukoliko ne obavite svu potrebnu papirologiju u vezi s kupoprodajom automobila na pravi način možete doći u situaciju da prilikom prelaska granice doživite niz neprijatnosti.

Prema informacijama dostupnim na internet-stranici Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), prilikom promjene vlasništva vozila potrebno je uraditi kupoprodajni ugovor, koji predstavlja dokaz kupovine vozila. Vlasnik vozila dužan je da ga u roku od 15 dana od dana potpisivanja ugovora odjavi, a samim tim novi vlasnik dužan je da izvrši prevod.

Da bi stari vlasnik odjavio vozilo potrebno je da u nadležnom MUP-u popuni zahtjev za odjavu vozila, priloži vlasnički list i kupoprodajni ugovor. Kada stari vlasnik odjavi vozilo, novi vlasnik podnosi zahtjev za izdavanje potvrde o registraciji na svoje ime uz uplatu za novu potvrdu o registraciji, polisu osiguranja i kupoprodajni ugovor.

Inače, kako su nam rekli posrednici u ovim poslovima, kupoprodajni ugovor u zavisnosti gdje se vrši prepis košta između 20 i 30 maraka. U osiguravajućoj kući se pravi polisa osiguranja i vrši tehnički pregled, a zatim uz ostale obavezne uplate u budžet se ide u MUP RS na registraciju. Cijena registracije zavisi od starosti, kubikaže i snage motora vozila. Tako na primjer za automobil sitroen ksara iz 2002. godine sa 2.000 kubika i 66 kilovata ona košta oko 500 maraka.

Pored toga, treba naglasiti da mnogi kupci neadekvatno pregledaju dokumentaciju vozila. Iz saobraćajne dozvole možemo dobiti informacije o broju vlasnika u BiH, da li je auto uvezen, koliko dugo je prodavač bio u vlasništvu vozila itd. Ono što još moramo provjeriti je i sertifikat o homologaciji, osim za vozila registrovana prije 27. marta 1993. Sve tehničke specifikacije određenog vozila možete provjeriti kod ovlaštenog zastupnika te marke za BiH.

“Temeljna provjera dokumenata vozila treba da postane obavezni dio procesa kupovine polovnih automobila i dobar je temelj za kupovinu polovnih vozila po fer cijeni”, smatraju u jednoj osiguravajućoj kući koja posluje na teritoriji BiH.

Isto tako, oni savjetuju da prilikom kupovine testna vožnja ne bi trebalo da bude samo jedan krug po obližnjoj ulici, već bi trebalo da bude duža i da uključuje vožnju na dobroj i lošoj cesti, kao i vožnju pri većim brzinama.

“Savjetujemo vam da starost vozila i njegova nabavna vrijednost ne budu jedini faktor koji će uticati na vaš izbor potrebnih osiguravajućih pokrića. Razmislite i o tome koliko vremena provodite u automobilu i koliko kilometara pređete. Ako više vremena provodite na cesti, pogotovo u većim gradovima, statistički se povećavaju šanse da će doći do nezgode. Izdvojite vrijeme da razmislite i izaberite osiguranje koje vama najbolje odgovara”, ističu u osiguravajućim kućama.

Ovjera kod notara najjeftinija

Malo je poznato da je ovjera kupoprodajnog ugovora, u ovom slučaju prilikom kupovine automobila, daleko najjeftinija u notarskim kancelarijama širom Republike Srpske.

Naime, administrativna taksa u pojedinim opštinskim ili gradskim službama u lokalnim zajednicama za, primjera radi, ovjeru potpisa na ugovorima iznosi od 20 do 80 maraka, dok je ta cijena u notarskim kancelarijama 4,10 KM za fizička, odnosno 8,19 KM za pravna lica.

Ova višestruko niža cijena ovjere kod notara propisana je Uredbom o određivanju nagrada i naknada notarima u RS/Tarifa.

Zelena karta osiguranja

Ako se vozilom domaće registracije putuje u inostranstvo potrebna je zelena karta osiguranja, koja u inostranstvu predstavlja isto što i polisa osiguranja u BiH. Ona je dokaz da za vozilo imate zaključeno osiguranje od auto-odgovornosti kod domaćeg osiguravajućeg društva.

Važi za teritorije zemalja s kojima BiH ima potpisan interbiro sporazum. Da bi se dobio ovaj dokument potrebno je ponijeti polisu obaveznog osiguranja na uvid i saobraćajnu dozvolu, a zelena karta važi do isteka premije obaveznog osiguranja.

(Novosti)

Previous Diplomatska kriza ne prestaje: Lavrov otkazao posjetu Grčkoj
Next Ivanić: SNSD uporno traga za temom za izbore, a sada je to i izvještaj o Srebrenici

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *