Vasić: Prištini hitno uvesti KONTRAMJERE zbog carine za uvoz mlijeka i pavlake iz BiH


Bosna i Hercegovina trebalo bi da uvede recipročne mjere nakon odluke vlasti u Prištini da uvede carine na uvoz mlijeka i pavlake iz BiH, smatra predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić.

On ističe da je BiH jedina zemlja u regiji koja gotovo nikada ne poteže ni za privremenim mjerama zaštite svoje proizvodnje. Odgovor Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH na novu odluku vlasti na Kosovu da na uvoz mlijeka i pavlake iz BiH uvedu carinu od 17 odsto očekuje u ponedjeljak.

– Tada bi, koliko mi je poznato, trebalo da se održi i konferencija za novinare na kojoj će Ministarstvo saopštiti svoj stav u vezi sa problemom sa čelikom i zaštitnim mjerama, te u vezi sa ovim problemom. Očekujem da bude nekih recipročnih mjera prema Prištini, a od nas je Ministarstvo dobilo sve analize o tome na šta se one mogu primijeniti, odnosno šta se sa Kosova uvozi kod nas  – kaže Vasić, ali ne isključuju ni mogućnost da će ministar Mirko Šarović predložiti razgovore prije uvođenja protivmjera.

Spoljnotrgovinska komora BiH je u srijedu dobila informaciju „da je Ministarstvo ekonomije UNMIK Kosova donijelo odluku o uvođenju zaštitne mjere na uvoz mlijeka i pavlake porijeklom iz BiH“, te Odluku o uvođenju zaštitnih mjera prilikom uvoza voća i povrća iz svih zemalja na njihovu teritoriju koja stupa na snagu 18. jula. Nadležno ministarstvo u BiH su pozvali da hitno reaguju.

Po njihovim podacima, BiH ne izvozi svježe voće i povrće na Kosovo, ali je izvoz mlijeka i pavlake značajan.  izvoz prošle godine bio je više od 10 miliona KM, a ove godine već je izvezena roba u vrijednosti oko 4,7 miliona KM.

(Srpska Info)

Previous Trogodišnji dječak se igrao sa žicom od miksera pa stradao od strujnog udara
Next BDP Republike Srpske porastao za 445 miliona maraka

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *