Četiri Italijana i Hrvat uhapšeni zbog krađe slika vrijednih 25 miliona evra


RIM – Slike Rubensa i Renoara koje su ukradene prošle godine u Monci pronašla je italijanska policija, a zbog krađe je uhapšeno pet osoba.

Sveta porodica Pijer-Auguste Renoara iz 18. vijeka i “Djevojčice na travnjaku” Petera Paula Rubensa iz 15-16. vijeka ukradene su iz privatnih galerija, a pronađene su na jednom mjestu poslije 17-mjesečne istrage.

Stručnjaci će analizirati slike i utvrditi da li su autentične, prije nego što budu vraćene vlasnicima.

Djela su ukradena u okviru detaljno planirane prevare u kojoj je učestvovalo najmanje osam osoba. Jedan se pretvarao da je rabin s diplomatskim imunitetom i ponudio je vlasnicima galerija 26 miliona evra za slike, a potom ih je ukrao. Pljačka se desila 20. aprila 2017. u iznajmljenoj kancelariji u Monci iznad albanske ambasade.

Policiji je neko dojavio gdje se slike nalaze. Uhapšena su četiri Italijana i jedan državljanin Hrvatske. Kao glavni krivac za pljačku identifikovan je 44-godišnji Nenad Jovanović koji je ubijedio vlasnike galerija sa Sardinije i iz Londona da je rabin Samuel Abraham Levi Grejem.

Početkom mjeseca italijanska policija je pronašla 25.000 grčkih i rimskih arheoloških predmeta vrijednih više od 40 miliona evra. U ovoj zemlji postoji posebna jedinica koja se bavi isključivo pronalaženjem ukradenih umjetničkih djela. Prije dvije godine tu su pronađene i tri slike iz 15. vijeka koje su 1944. ukrali nacisti iz toskanske vile princa od Luksemburga.

(Radiosarajevo.ba)

Previous Vučić o Tačijevim prijetnjama: Nije mu ni prvi ni poslednji put
Next Pronađen donor za malu Dalal

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *