Funkcioner CIA: Kina vodi ‘tihi hladni rat’ protiv SAD


Kina vodi “tihu vrstu hladnog rata” protiv Sjedinjenih Američkih Država, koristeće sve svoje resurse u pokušaju da zamijeni Ameriku na mjestu vodeće sile u svijetu, kaže glavni ekspert CIA za Aziju.

“Rekao bih…da je ono što oni protiv nas vode u suštini hladni rat – ne onakav kakav je vođen između SAD i Sovjetskog Saveza, već hladni rat po definiciji”, rekao je Majkl Kolins, zamjenik pomoćika direktora centra misije CIA u istočnoj Aziji, na bezbjednosnom forumu u Aspenu u Koloradu, prenosi AP.

Peking, objašnjava američki stručnjak, ne želi da uđe u rat, ali sadašnja komunistička vlada pod predsjednikom Si Ðinpingom “jedva primjetno” radi na više frontova kako bi podrila SAD na drugačije načine nego što to “na sav glas radi Rusija”.

Rastuće tenzije na relaciji Kina-SAD prevazilaze okvire trgovinskog spora zbog mjera i protivmjera između dvije zemlje na polju carina, navodi američka agencija.

Postoji zabrinutost zbog pokušaja Kine da dođe do poslovnih tajni i detalja o visokotehnološkim istraživanjima koja se sprovode u SAD, a uz to, kineska vojska se širi i modernizuje, dok se SAD i druge zemlje žale da Kina gradi vojne ispostave na ostrvima u Južnom kineskom moru.

“To je neka vrsta Krima na istoku”, zaključio je Kolins, uporedivši situaciju vezanu za Južno kinesko more sa pripajanjem Krima Rusiji, koje je Zapad većinom osudio.

Inače, američka upozorenja na rastući uticaj Kine dolaze u trenutku kada je Vašingtonu potrebna pomoć Pekinga u okončanju napete nuklearne situacije sa Sjevernom Korejom, napominje američka agencija.

(Tanjug)

Previous Hrvatska nakon Agrokora pred novim problemom
Next Let za Zapadni Balkan skuplji nego za Njujork

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *