Hrvatska nakon Agrokora pred novim problemom


ZAGREB – Poslije Agrokora, Hrvatska se nalazi pred još jednim velikim privrednim problemom.

I dalje se traži rješenje za nagomilane probleme pulskog Uljanika. Čeka se odgovor Evropske komisije na predloženi program restrukturiranja, a iz Vlade otkrivaju da će za završetak izgradnje već naručenih brodova trebati pronaći više od pola milijarde evra. Brodogradilište čeka finansijsku pomoć države, sindikat traži očuvanje radnih mjesta, prenosi “Seebiz”.

“Ima razloga za zabrinutost. U zadnjih 10 do 15 godina situacija u Uljaniku nije ni vesela, ni sretna, ni spretna – ali mislim da postoji rješenje. U dokumentu koji je poslat Briselu naziru se obrisi nečega s čim bi mogli početi već unutar mjesec dana uz angažman Uljanika i njegovog strateškog partnera te jamstvenim portfeljem za koji je država spremna”, kazao je ministar Darko Horvat.

Podsjetio je kako je rok za predavanje programa restrukturiranja 22. jul.

Dodao je kako je, poput njega zabrinut i ministar Zdravko Marić, a problem Uljanika okarakterisao je kao “problem u ukupnim gabaritima i većim od Agrokora”.

Plan restrukturiranja, objasnio je ministar predviđa 60-postotni doprinos države, a Uljanika i partnera 40-postotni.

“Nešto više od 500 miliona evra potrebno je da bi se kraju privela postojeća knjiga narudžbi, a Uljanik se osposobio za tržišnu utakmicu. Država je spremna pratiti i kreditni portfelj na koji će se morati ići pri nabavci materijala ‘brod po brod'”, rekao je on.

(Seebiz)

Previous Mira Banjac zatvorila 25. Festival evropskog filma
Next Funkcioner CIA: Kina vodi 'tihi hladni rat' protiv SAD

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *