Privodi se kraju rekonstrukcija gradskog parka u Trebinju: Nove fontane i dječija igrališta


All-focus

Radovi u trebinjskom gradskom parku privode se kraju, a za petnaestak dana biće završena i posljednja faza popločavanja staza.

Umjesto nekadašnjeg grmlja i žive ograde, radi se kameni zid sa cvjetnim lejama koji odvaja gradski park od ulica u centru grada, a na najvećem dijelu zelenih površina postavljeni su novi travnjaci.

Park po prvi put ima sistem navodnjavanja i video nadzor, a postavljena je i LED rasvjeta.

Prema riječima direktora trebinjskog “Komunalnog” Nedeljka Lambete u toku su radovi na novoj fontani, a radi se i projekat za revitalizaciju fontane koja već decenijama krasi park.

– Pošto je to fontana koja je poklon pjesnika Jovana Dučića rodnom gradu ne možemo raditi puno korekcija i za nju moramo naći najbolje rješenje – rekao je on.

Kroz projekat “Aktivizam mladih u lokalnoj zajednici”, koji provodi trebinjska organizacija Centar za održivi razvoj i ekologiju u gradski park počeo je stizati i mobilijar za djecu.

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Projekat se realizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije za Zapadnom Balkanu, koji finansira EU. Provodi ga  razvojni program UN uz finansijski podršku grada Trebinja.

– Postavili smo dio mobilijara za dječije igrališta, dva tornja kule sa toboganom. Drugi dio mobilijara ćemo staviti u narednom periodu, a tu će biti klackalice, njihalice, vrtuljci, ljuljaške i drugi sadržaji za igru i zabavu najmlađih – objašnjava Aleksandar Vukanović, izvršni direktor Centra za održivi razvoj i ekologiju.

On dodaje da je je cilj stvoriti što povoljnije uslove za igru kako bi djeca više vremena provodila na otvorenom, u igri i druženju.

Trebinjski komunalci rade i redovno održavanje gradskog zelenila, sezonskog cvijeća i ukrasnog grmlja, kako bi grad što ljepše izgledao u turističkoj sezoni.

Za jesen su planirali sadnju palmi i postavljanje travnjaka na izlazu iz Trebinja prema Dubrovniku i Herceg Novom.

U proteklim mjesecima gradski park bio je veliko gradilište. Uklonjeno je i dvadestak starih oboljelih stabala koja su, kako tvrde nadležni, mogla da ugroze prolaznike.

Gradski park u centru Trebinja prostire se na površine od 28.000 kvadarata metara i jedan je od najvećih u BiH. Sadnju stabala na tom prostoru prije skoro jednog vjeka počeo je pjesnik Jovan Dučić želeći da Trebinju podari zelenu oazu kakvu je vidio u evropskim gradovima.

Iz trebinjskog “Komunalnog” su apelovali na posjetioce da ne uništavaju mobilijar i drugi parkovski inventar.

– Svako jutro nađemo ili iskrivljene prskalice ili pomjerene klupe i drugi inventar – ističe Lambeta.

(Blic)

Previous Poznati finalisti druge večeri Demofesta
Next Pune ruke posla za policiju u četiri grada: Sijevale pesnice, letjele pepeljare

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *