Pronađen donor za malu Dalal


BIHAĆ – Zahtjevna operacija transplantacije koštane srži jednoipogodišnjoj Dalal Omerović iz Bihaća zakazana je za 27. avgust, nakon što je pronađen odgovarajući donor, potvrdili su roditelji djevojčice.

“Nađena su četiri donora, ali prethodni su odbačeni jer njihova kompatibilnost nije bila odgovarajuća. Dalal se osjeća dobro i svi se nadamo najboljem”, kažu roditelji.

Dodaju kako im je objašnjeno da tokom operacije može doći do negativnih nuspojava, koje će pokušati spriječiti odgovarajućim medicinskim terapijama.

Inače, djevojčica se već pola godine nalazi u klinici u njemačkom gradu Esenu, gdje je podvrgnuta liječenju hemioterapijom. Međutim, liječnici su ustanovili kako je neophodno da se obavi komplikovana operacija kako bi se spasao život male djevojčice.

Bezbrižno djetinjstvo male Dalal surovo je prekinuto nakon što je proslavila prvi rođendan, kada su liječnici dijagnosticirali da boluje od najtežeg oblika akutne leukemije.

Njeni roditelji Indira i Hajrudin Omerović, kojima je ona jedino dijete, kažu kako su primjetili neobične promjene na očima djevojčice, zbog čega su je odveli na pregled u Kantonalnu bolnicu u Bihaću. Nakon toga upućeni su u Klinički centar “Dubrava” u Zagrebu, gdje je Dalal pregledana i nakon detaljnih analiza krvne slike ustanovljeno od čega boluje. Roditelji su odlučili da liječenje djevojčice nastave u inostranstvu s obzirom na ograničenost domaćih zdravstvenih kapaciteta kada su u pitanju ovako teške bolesti.

Omerovići žive od skromnih primanja i nemaju dovoljno sredstava za liječenje djevojčice, zbog čega im je bila potrebna pomoć u novcu.

Tužna sudbina djevojčice ujedinila je dobre ljude širom svijeta te je u brojnim humanitarnim akcijama prikupljeno 270.000 eura, koliko se procjenjuje da će iznositi troškovi operacije i liječenja.

(Nezavisne Novine)

Previous Četiri Italijana i Hrvat uhapšeni zbog krađe slika vrijednih 25 miliona evra
Next Lajović zaustavljen u četvrtfinalu Umaga

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *