Puzigaća: Pokušaj Izmjene izbornog zakona BiH je farsa pred izbore


Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Drago Puzigaća rekao je da je pokušaj izmjene Izbornog zakona pred izbore farsa, jer se nigdje u svijetu, osim u BiH, ne dešava da se izbori raspišu, a zatim mijenja zakon.

Puzigaća, koji je i član SNSD-a, rekao je “Glasu Srpske” da je izmjene Izbornog zakona trebalo napraviti prije raspisivanja izbora uz dogovor i konsenzus predstavnika konstitutivnih naroda.

– Međutim, znalo se da će se ovo dešavati i zbog toga se ušlo u jedan cirkus pred izbore, da se okrivljuje neka druga ili treća strana – naveo je Puzigaća.

Osvrćući se na zahtjev za njegovu smjenu koji je potpisao dio Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, kao i najavu njegovog kolege iz Kolegijuma Doma naroda Jasenka Tufegdžića iz SDA da će podnijeti taj zahtjev ukoliko smjenu ne zatraži Klub Srba, Puzigaća je rekao da je to potvrda stare prakse u kojoj automatski slijedi smjena, ako niste istomišljenici.

On kaže da to što Tufegdžić najavljuje da će podnijeti zahtjev za njegovom smjenom dovoljno govori o tome da Bošnjaci ili SDA smatraju da je FBiH potpuno njihova i da mogu smjenjivati i postavljati ljude kako im padne na pamet.

– Apsolutno nemate pravo na svoje mišljenje. U Domu naroda smo, a nemamo pravo da štitimo svoj narod – rekao je Puzigaća.

On je dodao da je dio Srba koji traži njegovu smjenu iz SDP-a, te da oni nisu legitimni predstavnici srpskog naroda, jer ih nisu birali Srbi.

Puzigaća je naveo da delegate u Domu naroda treba birati tako da srpske predstavnike bira srpski narod, hrvatske hrvatski, a bošnjačke bošnjački narod.

– Oni bi trebalo da se biraju onako kako se bira Vijeće naroda Republike Srpske. Sve ostalo je farsa – ocijenio je Puzigaća.

Na pitanje da li očekuje da će biti smijenjen, Puzigaća je naveo da ga ne zanima šta će uraditi oni koji su pokrenuli to pitanje.

– Nije mi stalo do njihove podrške. Time što traže smjenu pred izbore žele pokazati samo silu i moć – rekao je Puzigaća.

On je ocijenio da Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata FBiH nije zadovoljavajući i da se njime ništa ne rješava. Puzigaća je dodao da se u smislu popunjavanja Kluba Srba može naći rješenje ako postoji volja za to, ali da je potreban konsenzus.

– Treba izmijeniti članove Ustava. Klub je bio popunjen samo od 2006. do 2010. godine. Od kada je uspostavljen Klub Srba nikada nije pokrenut vitalni nacionalni interes jer je od šest do 10 delegata iz SDP-a, a za taj zahtjev treba 12 ruku. SDP ne zanimaju vitalni interesi Srba – zaključio je Puzigaća.

(Srna)

Previous Švajcarski list: Podjela Kosova moguća po pravilima EU
Next Mađarska visokim porezom nastavlja borbu protiv ilegalnih migracija

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *