Slovačka: U kampu “Noćnih vukova” vježba paravojna organizacija, studenti spremaju proteste


Slovačka podružnica najstarijeg ruskog motociklističkog kluba “Noćni vukovi” uznemirila je slovačku diplomatiju, ministarstvo odbrane i tajne službe.

Slovački studenti i đaci spremaju protiv njih demonstracije pošto je na vidjelo izašlo da u kampu slovačkih “Noćnih vukova” vježbaju Slovački branitelji, paravojna organizacija poznata po ranijim vezama sa ekstremnom desnicom.

Slovački ministar odbrane Peter Gajdoš, suspendovao je ove sedmice direktora Vojnog istorijskog instituta Miloslava Čaploviča kada su dronovi slovačkih medija snimili a mediji objavili da u tek otvorenom kampu Noćnih vukova u šumama oko Dolne Krupe na tenkovima i transporterima koje su Noćni vukovi dobili kao muzejske eksponate vježbaju Slovački branitelji.

“Ministar je naredio da se ugovor odmah raskine i vojna vozila vrate. Bez obzira što je reč o muzejskim eksponatima koji ne funkcionišu i ne mogu da služe svrsi za koju su proizvedeni”, kazala je slovačkim medijima portparolka Ministarstva odbrane Danka Capakova.

Slovački Noćni vukovi otvorili su sjedište kluba i svoj kamp u napuštenom poljoprivrednom objektu u Dolnoj Krupi 23. juna uz prisustvo predstavnika ruske ambasade u Bratislavi a predsjednik kluba Jozef Hambalek prijatelj je bivšeg ministra unutrašnjih poslova Roberta Kalinjaka, koga je inače pritisak i gnev javnosti natjerao da podnese ostavku ovog marta, poslije ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice.

Slovački Noćni vukovi planirali su da u svom kampu naprave od jeseni i mali vojni muzej na otvorenom i zato su od Ministarstva odbrane dobili vojnu tehniku koju planiraju da koriste i u aktivnostima dobrovoljnog vatrogasnog društva u kome se Hambalek već duže vrijeme angažuje, ali za sada na tim eksponatima vježbaju Slovački branitelji.

“Na nastojanja kluba (ruskih motociklista) da se etablira u Slovačkoj gledamo sa uznemirenjem. Na teze koje šire neki njegovi članovi gledamo kao na štetne posebno na teze koje su na granici revanšizma i prekrajanja istorije. Nužno je da se aktivnosti kluba nadziru i procjenjuju. Ministar Lajčak povezao se zbog toga sa ministarkom unutrašnjih poslova Denisom Sakovom”, saopštilo je slovačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Uznemirenje javnosti i Ministarstva odbrane izazvali su međutim tek snimci u medijima ovih dana kada se pokazalo da su u kampu Noćnih vukova, sa njihovim transporterima i eksponatima oružja u kampu i okolnim šumama vježbali Slovački branitelji koje prati slovački MUP zbog ranijih veza i sklonosti ka esktremizmu.

Paramilitarna organizacija Slovački branitelji koja okuplja oko 200 mladih, dijelom i tinejdžera, poziva se na tradicije ruskih patriotskih vojnih odreda i kozake i distancira se od fašizma i nacizma, međutim jedan od njenih vođa Peter Švrček i dio članova proslavljali su svojevremeno u crnim košuljama godišnjice nastanka marionetske fašističke Slovačke države, pandana Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelića, koju je Hitler stvorio nakon što je 1939. godine upao u Čehoslovačku i rasparčao je.

“Noćni vukovi su paravojna motociklistička jedinica koju direktno podržava Kremlj. Istovremeno ta motociklistička banda vrbuje članove koji zatim ratuju zajedno sa proruskim separatistima kod naših istočnih susjeda, u Ukrajini”, pozvali su Slovake na demonstracije 27. jula protiv kluba Noćnih vukova u njihovoj zemlji studenti iz inicijative “Nije nam svejedno”.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak dopustio je da Noćni vukovi mogu da predstavljaju prijetnju po bezbjednost Ukrajine, ali je kategorično odbio da bi trebalo da bude uznemirena Slovačka.

“Ne znam da su ikada Noćni vukovi rekli nešto o Slovačkoj. Kada su bili ovdje ponašali su se pristojno. Da li to polazimo od toga da je sve što je rusko loše? Imamo demokratiju i princip kolektivne krivice bi trebalo da nam bude stran. Ne znam da bi Noćni vukovi mogli da budu rizik po bezbjednost Slovačke. Za Ukrajinu, mogu da se složim, ali mi nismo Ukrajina”, kazao je Kalinjak za slovački dnevnik “Pravda”.

Jedan neimenovani visoko postavljeni iskusni slovački diplomata za “Pravdu” je, međutim, upozorio da su Slovaci i iz 1968. godine kada je Sovjetski Savez okupirao savezničku Čehoslovačku navikli da agresor dolazi spolja na tenkovima i borbenim vozilima, ali da ruska invazija u 21. vijeku izgleda drugačije.

“Zbog toga što Rusija za NATO nije ravnopravan partner, upad u tuđu državu u ruskoj verziji u 21. vijeku odigrava se ispod praga svijesti, kao što smo svjedoci danas u Dolnoj Krupi. Upravo to je bio model otcjepljenja Krima a dio te agresije su bili, o iznenađenja, Noćni vukovi. Rusija, jer društvance motociklista koji se prave da su dobronamjerni ima od te države sasvim konkretan zadatak, nam je došla i testira gdje su granice tolerancije ove države”, kazao je taj slovački diplomata o kampu Noćnih vukova u Slovačkoj.

(Agencije)

Previous Mađarska visokim porezom nastavlja borbu protiv ilegalnih migracija
Next Saobraćajka na Manjači: Trudnica autom udarila u banderu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *