Dijaspora u Crnu Goru godišnje pošalje 400 miliona evra


PODGORICA – Dijaspora u Crnu Goru godišnje šalje od 380 do 400 miliona evra, rekao je direktor crnogorske Uprave za dijasporu Predrag Mitrović.

“Procjenjuje se da još jedan dio novca dijaspora šalje svojim porodicama privatnim kanalima, bez ikakve evidencije. Međutim, doznake su samo jedna vrsta podrške dijaspore matičnoj zemlji”, rekao je Mitrović podgoričkim medijima.

O brojnosti crnogorske dijaspore, dodaje Mitrović, može se samo okvirno govoriti jer tačni statistički podaci ne postoje.

“Uprava za dijasporu aktivno radi na stvaranju osnova za vođenje evidencija o iseljenicima i iseljeničkim organizacijama. Imamo ažurnu bazu u okviru koje je evidentirano oko 150 organizacija iseljenika porijeklom iz Crne Gore širom svijeta”, rekao je Mitrović.

On je podsjetio da je Uprava za dijapsoru krajem februara započela izdavanje iseljeničkih knjižica koje su namijenjene svim iseljenicima koji nemaju crnogorsko državljanstvo.

“Za sada najviše zahtjeva imamo iz Turske, zatim Argentine i drugih zemalja Latinske Amerike, ali i Srbije, Makedonije, Luksemburga, a baza podataka o izdatim iseljeničkim knjižicama biće jedna vrste evidencije o ovoj kategoriji stanovništva”, naveo je Mitrović.

(Srna)

Previous FZO RS dijabetičarima plaća insulinske pumpe
Next Ispaljene 64 rakete, zabrana dejstva dovela do pojave krupnog grada

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *