Ekvador ukida azil osnivaču “Vikiliksa” Džulijanu Asanžu?


Ekvador je sve bliži povlačenju azila osnivaču “Vikiliksa” Džulijanu Asanžu i izbacivanju iz ekvadorske Ambasade u Londonu u kojem boravi zadnjih šest godina, objavio je u subotu američki istraživački novinar Glen Grinvald.

Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno u petak je posjetio Veliku Britaniju i sreo se s funkcionerima kako bi dovršio sporazum pod kojim bi zaštita Asanža bila ukinuta, nakon čega će biti predat britanskim vlastima, piše Grinvald na svojoj internet stranici “Intercept”.

Asanž, australijski državljanin, u ekvadorskoj Ambasadi nalazi se 2012. godine kada je optužen za seksualno napastovanje u Švedskoj. Unutar ambasade ne smije biti uhapšen.

Švedska je u međuvremenu odustala od optužnice, ali Asanž vjeruje da će, ako napusti zgradu, biti izručen Sjedinjenim Državama gdje će biti ispitan o aktivnostima “Vikiliksa”.

Izvor blizak ekvadorskom ministarstvu spoljnih poslova potvrdio je “Interceptu” da bi dogovor oko Asanža trebalo da bude postignut “u narednih nekoliko nedjelja, ako već i nije došlo do njega”.

Grinvald je najpoznatiji po objavi otkrića zviždača Edvarda Snoudena o američkoj agenciji za nacionalnu bezbjednost.

(Tanjug)

Previous Rohani Trampu: Ne čačkajte mečku, rat s Iranom je nad svim ratovima
Next Index: Srebro Hrvatske dio izborne kampanje u BiH

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *