Evropska unija podržala gradnju novog plinovoda u Bosni i Hercegovini


Evropska energetska zajednica (EEZ) podržala je projekt gradnje južne plinske interkonekcije između Bosne i Hercegovine i Hrvatske i na svojoj veb-stranici objavila da je analizom utvrđeno da je projekt finansijski održiv.

– Ovo je važan korak ka realizaciji međusobnog povezivanja, čiji je cilj uspostaviti novu rutu snabdijevanja plinom za BiH. Nova ruta rezultiraće diversifikacijom i uvođenjem pouzdanog izvora snabdijevanja plinom za Federaciju. Puštanje u rad interkonekcije planirano je do 2023. godine – naveli su iz EEZ, prenosi Avaz.ba.

Dodali su da će Sekretarijat EEZ nastaviti podržavati razvoj plinske infrastrukture u Evropi, što svakako uključuje i ovaj projekt.

Jasmin Salkić, direktor “BH-Gasa”, kazao je da je trenutno u pripremi tenderska dokumentacija za izradu studije uticaja na životnu sredinu.

– Pokušavamo i da iz fondova EU dobijemo grant sredstva za izradu idejnog rješenja južne interkonekcije. Za izradu studije utiecaja na okolinu “BH-Gas” dobio je od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) grant od 250.000 evra, ali nam je ovaj iznos naknadno povećan na 450.000 dolara. S Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) radimo na pripremi spomenute tenderske dokumentacije – pojasnio je Salkić.

Dodao je da objava EEZ znači značajnu podršku ovom projektu, a njihov predstavnik je i učestvovao u analizama.

– Obradovalo nas je da je i njihova analiza pokazala potpunu isplativost južne interkonekcije i da su iskazali namjeru da nastave pomagati ovaj projekt do potpune realizacije, što je nama od velikog značaja – istakao je Salkić.

Prema njegovim riječima, realizacijom projekta južne interkonekcije, Federacija BiH neće više biti zavisna o plinu koji dolazi iz Srbije.

– Projekt gradnje južne interkonekcije, na prijedlog resornog ministra Nermina Džindića, Vlada FBiH proglasila je prioritetnim za Federaciju. A prethodno je dobio i podršku predstavnika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, USAID i Evropske banke za obnovu i razvoj – kazao je Salkić.

(SrpskaInfo)

Previous Većina Britanaca protiv planova Tereze Mej za izlazak iz EU
Next Cvijanović: Ivanić je non stop na vlasti

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *