Inpektori obilaze ugostiteljske objekte u Brčkom: Ne poštuje se zabrana pušenja u kafićima


Donošenje zakona o zabrani pušenja u Brčko distriktu koji je na snazi od januara ove godine nije značajnije smanjio upotrebu duvanskih proizvoda na javnim mestima.

Sanitarna inspekcija Inspektorata Brčko distrikta započela je inspekcijski nadzor primene ovog zakona i u svim slučajevima kontrole utvrdila nepravilnosti.

– Izvršili smo 18 kontrola u objektima gdje se proizvode i poslužuju hrana i piće. Sanitarni inspektori su utvrdili nepravilnosti i naložili njihovo otklanjanje izricanjem mjera zabrane pušena, isticanja znakova o zabrani pušenja i uklanjanje pepeljara. Inspektori prate provođnje mjera naloženih rješenjima ili zapisnicima i nastaviće kontrole primjene ovog zakona u redovnim ali i ciljanim kontrolama – izjavila je Azijada Ibrahimović, v.d. šefa Inspektorata Brčko distrikta.

Dodaje da su provedene kontrole bile preventivnog karaktera, ali da u slučaju da vlasnici ne postupe po njihovim nalozima slijediti sankcije.

– Ako se radi o pravnom licu ili samostalnom preduzetniku kazne su 1.000 KM, koliko su i za pravna lica plus 200 KM za odgovorno lice – pojasnila je Ibrahimovićeva.

Lidija Ljubojević, poslanik u Skupštini Brčko distrikta koja je inicirala donošenje ovog zakona ocjenila je njegovu primenu nedovoljnom.

– Zakon je trebalo da se počne primenjivati i zato sam u Skupštini tražila informaciju o tome kako bi vidjeli šta rade inspekcijske službe i nadzorni orgna, odnosno Odeljenje za zdravstvo. Kontrole inspektora su potvrdile da ništa iz zakona nije realizovano – rekla je Ljubojevićeva.

Foto Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Istakla je da je zakon veoma fleksibalan i podsjetila da je ostavio vrijeme od šest mjeseci za adaptaciju prostora u ugostiteljskim objektima u kojima se ne poslužuje hrana, kako bi se fizički odvojili prostori za pušače i nepušče.

– Ukoliko i nakon izrečenih opomena ugostitelji ne budu poštovali zakon slijede sankcije – dodala je Ljubojevićeva i istakla da ne smije biti prepreka njegovoj primjeni na bilo kom javnom mjestu.

Nema pravilnika

Pravilnik kojim bi se bliže odredilo postupanje organa javne uprave u provođenju Zakonom o zabrani upotrebe duvana i duvanskih proizvoda Vlada Brčko distrikta trebalo je da donese u roku od tri mjeseca, ali ovaj propis još nije gotov. Razlog su nejasnoće u pojedinim odredbama zakona za koje se traže pojašnjenja.

(Srpska Info)

Previous NEVRIJEME SVE UNIŠTILO U Mišinom Hanu i okolini mještani ostali bez KROVA NAD GLAVOM
Next Čiji su burek i baklava?

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *