Popularno ljetovalište u Grčkoj objavilo loše vijesti za turiste


Kao bomba u sred turističke sezone u Grčkoj odjeknula je vest u medijima da su na jednom od omiljenih ostrva turista u Jonskom moru povučene sve Plave zastave.

Lokalni mediji izvještavaju da su Helensko društvo za zaštitu prirode i Odbor za turizam uklonili sve Plave zastave sa ostrva Zakintos nakon žalbi da plaže kojima su dodjeljena ova priznanja ne ispunjavaju kriterijume programa.

Plava zastava za plaže i marine je međunarodni ekološki standard kvaliteta zaštite okoline mora i obala. Svake godine se dodjeljuje plažama i marinama koje ispune rigorozne međunarodne standarde po 33 kriterijuma.

Razlog za povlačenje se odnosio na žalbe u vezi sa upravljanjem tečnim otpadom, a posebno odlivom otpadnih voda u reku Agios Charalambos.

Naime, početkom jula došlo je do incidenta u području reke Agios Charalambos. Usljed propusta zaposlenih koji su zatvorili samo jednu od dve pumpe, kanalizacija je završila u rijeci.

Ostali faktori koji su dodati odluci o povlačenju ovih priznanja jesu prisustvo smeća na ulicama na koje su se mnogi turisti žalili, kao i odsustvo spasilaca na plažama sa Plavim zastavama.

– Vijest o povlačenju Plavih zastava pogodila nas je kao udarac groma. Iako je opština znala za ovu odluku još 13. jula, nije preduzela nikakve akcije da bi je spriječila – napisao je u petak lokalni portal Imerazante.gr.

Sada institucije zadužene za Plave zastave treba da procijene žalbe i da izvrše stroge kontrole kako bi utvrdili da li su one validne. Ukupno 18 plaža na ostrvu Zakintos je ove godine nagrađeno Plavim zastavama, prenosi Blic.rs, Grčke vesti.

Ovakvi uslovi stvaraju lošu sliku ostrva koje je omiljena destinacija hiljada turista svake godine, smatraju stanovnici Zakintosa.

– Ne zaboravimo da velike međunarodne turističke agencije posvećuju posebnu pažnju “Plavoj zastavi” prilikom izbora destinacija koje predlažu svojim klijentima.

Ispunjavanje kriterijuma koji su postavljeni za održavanje Plave zastave otežava i novi zakon po kom postoji obaveza dupliranja broja spasilaca na ovim plažama.

Prethodnih godina bilo je dovoljno devet spasilaca koji su pokrivali sve važne plaže, a sada je taj broj povećan na obaveznih 18 spasilaca.

Do kraja ljeta 2018. opština Zakintos nastaviće svoje učešće u programu Plave zastave, ali neće podizati zastave dok se kontrole ne privedu kraju, naglašava se u saopštenju.

Takođe, 2017. godine, Plave zastave su ukonjene sa pet plaža na Zakintosu kao na plaži Mirtos na Kefaloniji.

(Srpska Info)

Previous Sve veće nezadovoljstvom životom u BiH: Dovoljno HRANE san mnogim građanima
Next Automobil poginulih u SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI izložen u Skoplju kao upozorenje

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *