Završena vježba OS BiH i Nacionalne garde Merilenda


U okviru realizacije programa obuke “Vojska-vojsci” između Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde savezne američke države Merilend, uspješno su održane radionice o kriznim situacijama, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Tokom realizovanih radionica razmatrane su dvije osnovne teme – “Spremnost za djelovanje na prirodne i druge katastrofe i nesreće” i “Industrijski opasni materijal, registar i sprečavanje incidenta”.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da je cilj obuke usvajanje teoretskih i praktičnih znanja usmjerenih na poboljšanje civilno-vojne saradnje na nivou BiH, uspostavljanje što boljeg dijaloga i koordinacije između institucija, te stvaranje i izgradnja sposobnosti Oružanih snaga i drugih agencija u BiH za odgovore na različite vrste opasnosti.

Osim teoretske obuke, koja se odnosila na oblast pripreme i reagovanja institucija u kriznim situacijama, odnosno u slučaju prirodnih i drugih katastrofa i nesreća, učesnici obje radionice realizovali su zajedno i praktičnu vježbu.

Zahvaljujući izuzetno profesionalnom angažmanu članova ekspertnog tima za spremnost u kriznim situacijama (CMEP – Ekspertni tim civilno-vojnog programa spremnosti za procjenu) savezne države Merilend i pripadnika Nacionalne garde Merilenda koji su pokazali visok stepen motivisanosti planirani ciljevi obuke realizovani su u potpunosti.

Ova vrsta obuke realizuje se u skladu sa Planom događaja “Vojska-vojsci” za 2018. godinu, a na osnovu Memoranduma o razumijevanju Ministarstva odbrane BiH i Nacionalne garde Merilend.

Na radionicama su osim pripadnika Oružanih snaga BiH učestvovali i predstavnici Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva bezbjednosti BiH, Ministarstva pravde BiH, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva inostranih poslova BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, te predstavnici entitetskih uprava civilne zaštite i Brčko distrikta.

Takođe, učestvovali su i predstavnici civilnih institucija BiH i entiteta, organizacija i agencija čiji je zadatak pomoć civilima u slučaju prirodnih i drugih nesreća i katastrofa.

Obuka, koja je trajala od 16. jula do danas, održana u organizaciji Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u saradnji sa Kancelarijom za odbrambenu saradnju Ambasade SAD u BiH.

(ATV)

Previous Ispaljene 64 rakete, zabrana dejstva dovela do pojave krupnog grada
Next Banjaluka: I biciklisti dobijaju svoju magistralu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *