Amerikancima dozvoljeno da PRAVE ORUŽJE za vlastitu upotrebu


Aktivisti za prava na nošenje oružja postigli su dogovor sa vladom SAD koji će im se omogućavati da objavljuju 3D planove za štampanje vatrenog oružja onlajn, koji će stupiti na snagu 1. avgusta, javlja CNN.

Dogovorom se okončala višegodišnja pravna bitka koja je počela kada je Kodi Vilson, koji sebe opisuje kao post-lijevog anarhistu, objavio planove za pištolj odštampan 3D štampačem nazvan “Liberator”, 2013. godine. Ovaj pištolj je napravljen skoro u potpunosti od ABS plastike – istog materijala od kog se prave Lego kocke.

Jedini metalni dijelovi bili su okidač i komad metala koji je tu da bi se ispoštovao Sporazum o vatrenom oružju koje ne može da se detektuje.

Američki Stejt department naložio je Vilsonu i njegovoj neprofitnoj grupi da skinu planove.

Riječ je o tome da su zvaničnici naveli da bi nekom u drugoj zemlji – zemlji kojoj SAD ne prodaje oružje – moglo da padne na pamet da skinu sa interneta sve što im je neophodno i naprave svoje oružje.

Vilson se povinovao, ali je rekao da je fajl već preuzet milion puta. On je 2015. godine tužio federalnu vladu.

U dogovoru iz 29. juna se navodi da Vilson može da objavljuje planove, fajlove i 3D crteže, u bilo kojoj formi, i da su oni isključeni od zabrane izvoza. Vlada se takođe obavezala da plati skoro 40.000 dolara Vilsonovih pravnih troškova i da mu se refundiraju određeni troškovi za registraciju. Dogovor još nije javno objavljen, ali je Vilsonov advokat kopiju pokazao CNN-u.

“Napravi sam” vatreno oružje kao što je “Liberator” dobilo je nadimak “pištolj duh”, jer nema serijski broj i ne može mu se ući u trag. Vilson je napravio sajt gdje će ljudi moći da daunlouduju “Liberator” i digitalne fajlove za drugo oružje. Korisnici će moći da podijele s drugima svoje dizajne oružja, magazine i slično.

Ejveri Gardiner, kopredsjednica Brejdi kampanje za prevenciju nasilja vatrenim oružjem, pribojava se da će teroristima i kriminalcima biti lako da se dočepaju oružja.

– Mislim da bi svi u Americi trebalo da se plaše toga – kaže Ejveri Gardiner.

Činjenica da su moderni 3D štampači i dalje preskupi za većinu ljudi, ne umiruje je. Ona navodi da će pristup planovima za izradu bilo kome na svijetu ko ima pristup internetu predstavljati nacionalnu prijetnju, objavio je CNN, a prenosi Blic.

(Srpska Info)

Previous U Bugarskoj udvostručen broj radnika iz trećih zemalja
Next Mještani Petrićevca zbog smrada iz potoka razmišljaju o prodaji kuća

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *