Cipras: Grčka snažno podržava evropsku perspektivu BiH


Premijer Grčke Aleksis Cipras rekao je danas u Mostaru da njegova zemlja snažno podržava evropsku perspektivu BiH i cijelog zapadnog Balkana.

Cipras se u Mostaru sastao sa predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem uoči večerašnje manifestacije gdje će potpisati “Mostarsku povelju mira” zajedno sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem.

On je na konferenciji za novinare naglasio da je Grčka nakon osam godina izašla iz teškog perioda i da ponovo uzima u ruke “konac prisustva i ekonomskog razvoja na Balkanu”.

– Značajno je da ponovo pokrećemo odnose sa svim zemljama i jačamo ulogu koju stiče Grčka u promociji mira, stabilnosti i bezbjednosti u našem susjedstvu. Sa našim inicijativama za rješavanje problema sa Albanijom i imenom Makedonije, Grčka je ponovo pokrenula Solunsku agendu u kojoj je inicirana evropska perspektiva zapadnog Balkana – rekao je Cipras.

On je ponovio da je podrška Grčke BiH neupitna, te podsjetio da je Grčka u poslijeratnom periodu podržavala obnovu razrušenih škola u Srebrenici, bolnice u Kasindolu te izgradnju zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu.

Premijer Grčke je naglasio da će se raditi na jačanju ekonomske saradnje dvije zemlje, te da je razgovarano o jadransko-jonskoj mreži, ali i uvođenju direktnog avionskog leta Sarajevo-Atina.

On je naveo da mu je čast što je dobitnik nagrade za mir u Mostaru koji je simbol mnogo čega.

– Dužnost političara je da grade mostove među narodima. Naš cilj je izgradnja novih puteva i mostova na razvoju zapadnog Balkana – naglasio je Cipras.

Zvizdić je rekao da je sa Ciprasom razgovarao o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana i upoznao ga s tim da je to najvažniji spoljno politički cilj BiH.

– Dobijanje statusa kandidata i aktivacija MAP-a bile bi najznačajnije poruke za BiH – rekao je Zvizdić, naglasivši da je u tim procesima Grčka veliki prijatelj BiH.

On je dodao da je razgovarano i o ekonomiji, mogućnosti povećavanja trgovinske razmjene, održavanju ekonomskih foruma i povezivanju privrednika.

Zvizdić je naglasio da su Cipras i makedonski premijer Zoran Zaev dali dobar primjer kako se problemi trebaju rješavati i to može biti poučan primjer i matrica za čitav zapadni Balkan.

U Mostaru večeras borave i premijeri Makedonije i Crne Gore Zoran Zaev i Duško Marković kojima će predsjedavajući Zvizdić uručiti “Mostarsku povelju mira”.

Manifestaciju organizuje Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara povodom četrnaest godina od obnove Starog mosta.

(Srna)

Previous Dragičević: Postoji snimak da je David kobne noći bio u policiji
Next Bez dogovora o migrantskom centru

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *