Na liječenje u inostranstvo iz Srpske odlazi TRI PUTA MANJE pacijenata nego ranije


Na liječenje izvan Republike Srpske godišnje odlazi oko 6.000 pacijenata, dok je taj broj nekada iznosio oko 20.000.

U Fondu zdravstvenog osiguranja kažu da je ovo postignuto zahvaljujući uvođenjem novih zdravstvenih usluga.

-Uvođenjem novih zdravstvenih usluga postigli smo cilj i namjera nam je da obezbijeđujemo najkvalitetnije usluge za naše osiguranike – kažu u Fondu ZO.

Samo u ovoj godini Fond je uvrstio 16 novih lijekova na liste koji će pacijentima biti dostupni za vrijeme bolničkog liječenja, među kojima su i takozvani inovativni lijekovi koji predstavljaju najsavremniji način liječenja metastatskog melanoma, a oboljelim od karcinoma pluća po prvi put će o trošku Fonda biti dostupna i imunoterapija, u skladu sa prepokrukama ljekara.

-Planiramo da samo za ova četiri inovativna lijeka za oboljele od metastatskog melanoma i karcinoma pluća, koje smo u ovoj godini uvrstili na listu lijekova sa posebnim načinom nabavke, do kraja naredne godine izdvojimo 3,3 miliona KM. Dakle, vidljivo je da je riječ o skupoj terapiji koja je prema riječima stručnjaka jedna od najefikasnijih u liječenju ovih bolesti. Takođe, na osnovnu bolničku listu nedavno su uvršteni i lijekovi za liječenje multirezistentne tuberkuloze, lijekovi za liječenje zavisnosti od opijata, novi antibiotici, insulini i drugi lijekovi koji do sada pacijentima nisu bili dostupni u bolnicama – dodaju u Fondu.

(Srpska Info)

Previous U sudaru motocikla i vozila poginula jedna osoba
Next Ovo je NAJPRECIZNIJI HOROSKOP NA SVIJETU, provjerite šta vas čeka

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *