Nastavljena gradnja kargo centra, zainteresovani Evropljani, Kinezi, Indijci


Gradnja kargo centra na banjalučkom aerodromu konačno je počela. Tačnije, nastavljena je nakon godinu dana čekanja. Radovi bi trebalo da završe do kraja ove godine, a koštaće nešto manje od milion i po maraka.

Za banjalučki kargo centar već se raspituju potencijalni partneri iz Evrope, Kine i Indije, kaže direktor Banjalučkog aerodroma Duško Kovačević. Kako stvari stoje, uloženo će brzo i da se isplati.

“Pričati o kargo saobraćaju bez odgovarajuće infrastrukture zaista nema smila. Ja mislim da ćemo mi izgradnjom kargo centra dobiti jedan moderan obekat i da ćemo moći ući na jednu tržišnu utakmicu kada je u pitanju kargo saobraćaj. Naše je da radimo, naše je da privučemo partnere, naše je da uradimo sve da se roba što više, da kažem obrće, da odlazi sa ovog aerodroma, da dolazi na ovaj aerodrom”, kaže Kovačević.

Kargo centar od 900 kvadrata već uveliko je trebao da bude u funkciji, ali je kočila dokumentacija, a zatim i žalbe izvođača radova.

Sve je počelo na ljeto prošle godine kada je Republička građevinska inspekcija otkrila niz odstupanja u projektno-tehničkoj dokumentaciji. Tada su radovi odmah zaustavljeni, da bi danas, godinu dana kasnije, nastavili tamo gdje su stali.

U projekat obnove Aerodroma Banjaluka uloženo je sedam miliona maraka, od čega je dio bio namijenjen za izgradnju kargo centra. Kargo objekat za Republiku Srpsku biće od velikog značaja, poručuje Ministar saobraćaja i veza RS, Neđo Trninić.

“Puno smo preduzeli aktivnosti kako bismo razvili putnički, ali i teretni vazdušni saobraćaj. Onda je neophodno da imamo i infrastrukturu u koju spada i kargo objekat. Tako da ćemo to kompletirati i nadam se uspješnom razvoju toga dijela”, kaže Trninić.

Kroz banjalučki aerodrom naredne godine moglo bi da prođe i više od 100 hiljada putnika, kaže Duško Kovačević. Tome će sigurno doprinijeti i jeftini letovi za Stokholm, Brisel i Memingen. Prvi avioni za ove destinacije poletjeće u oktobru ove godine, a kako kaže direktor Aerodroma, prodaja karata ide i više nego dobro.

(ATV)

Previous Dodik: Mektićeve tvrdnje podvala i udar na Srpsku (VIDEO)
Next Dragičević: Postoji snimak da je David kobne noći bio u policiji

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *