CIK BiH: Rok za podnošenje prijava za učešće na izborima ističe u ponoć


U ponoć ističe rok za podnošenje prijava za registraciju birača koji žele glasati izvan BiH putem pošte ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu, rečeno je Srni u Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ BiH.

Portparol CIK Maksida Pirić podsjetila je da danas ističe rok i za raseljene osobe u BiH za promjenu biračke opcije, jer imaju mogućnost da biraju da li žele da glasaju za opštinu prebivališta iz 1991. godine ili za opštinu, odnosno izbornu jedinicu u kojoj trenutno imaju boravište.

– Još danas državljani BiH sa biračkim pravom u Brčko distriktu mogu se odrediti po pitanju entitetskog državljanstva, da bi mogli ostvariti biračko pravo – napomenula je Pirićeva.

Ona je dodala da u 16.00 časova ističe i rok koji je ostavljen političkim subjektima da otklone nedostatke na kandidatskim listama koje nisu ovjerene prošle sedmice.

Prema njenim riječima, do petka, 20. jula, do 16.00 časova stiglo je 52.740 prijava birača koji žele glasati izvan BiH, a do tada su obrađene 29.272 prijave.

– Od toga, 26.815 zadovoljavaju uslove za registraciju, a 2.457 prijava je imalo određene nedostatke i nisu se stekli uslovi da budu registrovani za glasanje izvan BiH – rekla je ona.

Pirićeva je istakla da se nedostaci uglavnom ogledaju u tome da nije dostavljen validan dokaz o identitetu, da prijavni obrazac nije potpisan ili nedostaje neki od dokumenata koji trebaju biti priloženi uz obrazac PRP-1.

(Srna)

Previous Dačić: Nećemo dozvoliti da Priština lobira, a Srbija da ćuti
Next Slavni Bitls se vratio na pješački prelaz na Ebi Roudu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *