Čović: Nikada nisam zastupao podjelu BiH


Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović komentarisao je na današnjem druženju s novinarima spekulacije kako je s predsjednikom RS Miloradom Dodikom dogovorio podjelu BiH, nazvavši to smiješnim.

Na pitanje novinara o odnosu s predsjednikom Miloradom Dodikom i navodnom dogovoru o podjeli BiH on je odgovorio riječima: “Da nije smiješno bilo bi tužno”, prenosi Klix.ba.

Istakao je da ima korektan odnos s Dodikom, ali da se s njim ne viđa često. Kako kaže, češće se viđa s ostalim članovima PBiH ili Fahrudinom Radončićem.

On je rekao da lično nikada nije zastupao podjelu BiH isto kao što nije zastupao nijedan funkcioner HDZ. Poručio je da BiH vidi kao uređenu zemlju u kojoj je onemogućen bilo kakav oblik zloupotrebe putem kojeg neko može birati drugom političke predstavnika.

– Pogledajte kako se funkcioneri HDZ ponašaju u vlasti. Radićemo sve da osnažimo BiH, a nikako da je podijelimo. BiH se ne može podijeliti – rekao je Čović.

Čović je rekao da mu se čini kako je kampanja koja traje izvjesno vrijeme danas pretiha. Kako kaže, HDZ BiH je juče napravila knjigu, odnosno sažetak onog što su njihovi kadrovi učinili.

Dotakao se i izmjena Izbornog zakona BiH ističući kako neke stranke pokušavaju implementirati odluku Ustavnog suda BiH na pogrešan način. On smatra da bi BiH imala i MAP i kandidatski status da je riješen problem izbornog zakonodavstva.

Kritikovao je organe zakonodavne vlasti koji praktično ne funkcionišu dodajući da su parlamenti izgubili na snazi kada je izgubljen koalicioni kapacitet. Čović je kazao da je izborna kampanja u uređenijim društvima nego u BiH.

Nada se da će se nakon izbora brzo implementirati izborni rezultati. Kako kaže, situacija je mnogo primjerenija nego se to nastoji prikazati u javnosti. Čović je rekao da ga brine migrantska kriza te da se moraju nalaziti rješenja za taj problem.

Što se tiče Predsjedništva BiH, on je rekao da vjeruje kako će biti održane još dvije sjednice ovog organa izvršne vlasti do kraja aktuelnog mandata Predsjedništva BiH.

Čović je kazao da večeras neće ići u Livno jer ima odogovorenu večeru. Poručio je kako na Svjetsko prvenstvo nije išao o trošku države.

Što se tiče implementacije rezultata izbora i odnosa međunarodne zajednice prema Izbornom zakonu BiH, on je rekao da međunarodna zajednica nema jedinstveno stajalište i da rješenje trebaju tražiti političke stranke u BiH.

(SrpskaInfo)

Previous Evropa se mobiliše za pomoć Grčkoj
Next ŠAROVIĆ STAVIO VETO, traži se nova lokacija za migrante

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *