Hrvatska mijenja protokol obilježavanja akcije Oluja


Hrvatska vlada popustila je pod pritiskom udruženja veterana domovinskog rata i odlučila je da promijeni protokol obilježavanja 23 godine od akcije Oluja.

Tokom Oluje iz Hrvatske je protjerano 250.000 Srba, dok je više hiljada ubijeno ili se vode kao nestali.

Za ovaj zločin do danas niko nije odgovarao, a Hrvatska ovaj dan slavi i kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, kao i Dan branitelja.

Prema odluci o promjeni protokola donijetoj u Banskim dvorima proslava u Kninu 5. avgusta biće obilježena na glavnom gradskom Trgu dr Ante Starčević, a ne na platou kninske Tvrđave kao prošle godine.

Prema pisanju “Jutarnjeg lista”, braniteljska udruženja i organizatori – Ministarstvo branitelja, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane – već desetak dana spore se oko lokacije održavanja proslave u Kninu.

Organizatori su htjeli da se najveći dio protokola, koji uključuje i govore državnog vrha, održi na platou kninske Tvrđave, gdje dolaze samo pozvani sa akreditacijama.

Ali, podsjeća list, protiv toga su se pobunila braniteljska udruženja koja insistiraju da se glavni dio proslave obilježi na centralnom gratskom trgu, jer, kako kažu, insistiranjem na Tvrđavi vlada zapravo želi da izbjegne moguće zvižduke i neugodnosti, što ne može i na centralnom trgu, gdje se okuplja puno veći broj ljudi.

Nekadašnji premijer Zoran Milanović je dvije godine za redom, 2013. i 2014. bio izviždan na obilježavanju Oluje u Kninu, kao i tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Po pravilu u Kninu se na ovim godišnjicama najviše kliče hrvatskim generalima Anti Gotovi, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, koji su prvostepenim presudama bili u Hagu osuđeni za ratni zločin na 24, odnosno 18 godina zatvora, ali je u drugostepenom postupk ta presuda ukinuta, što je izazvalo žestoke reakcije u Srbiji, a u Hrvatskoj oduševljenje.

Ministar odbrane Damir Krstičević, koji je jedan od suorganizatora proslave, kazao je za “Jutarnji” da ima više radnih verzija, da se protokol još usuglašava, te da će biti zaključen sutra, kada će u Kninu biti održan zajednički sastanak Organizacionog odbora i braniteljskih udruženja.

Neimeovani izvor lista iz organizacije ove manifestacije kaže da su se u vladi uplašili braniteljskih pritisaka pa je odlučeno da se glavni dio održi u jutarnjim satima na centralnom gradskom trgu.

Krstičević nije želio da govori o pojedinostima manifestacije rekavši da će sve biti poznato već sutra, nakon sjednice Organizacionog odbora.

(Tanjug)

Previous U prvoj polovini ove godine u BiH uvezeno LIJEKOVA u vrijednosti 393 miliona KM
Next Senad Kobilić ubijen u Gradišci

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *