Sve više Semberaca alergično na ambroziju


U Bijeljini se iz godine u godinu povećava broj osoba koje imaju alergijske reakcije na ambroziju, a iako se pokušava suzbiti ovaj korov stanje na terenu je alarmantno.

Ova biljka se ubrzano širi i ima je na poljoprivrednim površinama, napuštenim imanjima, uz rijeke i puteve. Iako se, zahvaljujući odredbi o uništavanju ambrozije na području grada Bijeljina i kaznenim mjerama, smanjuje broj površina pod ovom biljkom, stanje na terenu još nije zadovoljavajuće. Uprkos angažovanju nadležnih, ovaj opasni korov ugrožava zdravlje Semberaca.

Odluka o uništavanju ambrozije na području grada Bijeljina na snazi je već 13 godina što je doprinijelo smanjenju površina pod ovom biljkom. Nadležni inspektori vlasnike parcela na kojima je izrasla ambrozija upozoravaju usmenom naredbom ili dostavljanjem rješenja da unište ambroziju, što u većini slučajeva i bude urađeno, te nema potrebe za novčanim kažnjavanjem.

Kazne

Poljoprivredni inspektor grada Bijeljina  Zoran Perić podsjeća da su kazne propisane za neuklanjanje ambrozije od 1.000 do 2.000 KM za pravna lica, za odgovorna lica u pravnom licu su od 200 do 300 KM, a fizička lica od 150 do 200 KM.

– Budući da naši građani nakon upozorenja reaguju i uklanjuju ambroziju, nismo primjenjivali kaznene odredbe. Za površine koje su u opštinskom vlasništvu ili gradskom ili gdje su se vlasnici odselili, grad Bijeljina je obezbijedio 15.000 KM za dodatno uništavanje ambrozije – pojasnio je Perić.

Uništavanje

Najbolji način za uništavanje ambrozije jeste čupanje iz korijena ili košenje. Građani Bijeljine svjesni su koliko je ova korovska biljka opasna po njihovo zdravlje.

– Rješenje je da se ambrozija uništi, a alergija spriječi, a ne da se liječi. Zato bismo se trebali ugledati na razvijenije zemlje. Naprimjer, neke evropske zemlje plaćaju 0,70 centi donosiocu biljke. Tako nešto bi trebalo uvesti i kod nas, pa bi možda i sami građani bilo savjesniji. Čitao sam na internetu da svaka biljka ambrozije može proizvesti oko  9.000 sjemenki i da se polenova zrna mogu prenositi na udaljenost i do 300 kilometara. Kada bi samo svako na svom imanju uništio ovaj korov, on se ne bi brzo i lako širio – smatra Bijeljinac Dejan Dimitrijević.

Alergijska kijavica, curenje iz nosa, svrab i crvenilo očiju, osećaj grebanja u grlu jesu simptomi alergije na ambroziju, dok kod težih slučajeva može doći i do otežanog disanja i gušenja.

Za one koji imaju alergiju na ambroziju najteži je period od druge polovine avgusta, pa sve do sredine septembra, kada je ambrozija u punom cvatu.

Doktor Gordan Okuka iz Hitne pomoći bijeljinskog Doma zdravlja preporučuje da se terapija počne uzimati dvije nedjelje prije cvjetanja ambrozije. On dodaje da se mogu uzimati i nazalni sprejovi, koji sadrže kortikosteroide i koji su se pokazali najefikasnijim, kao i histaminici.

Na mapi Evropskog centra za kontrolu bolesti, ambrozija je označena kao jedan od glavnih alergena na području Zapadnog Balkana i BiH. Stručnjaci upozoravaju da samo kombinovane mehaničke, agrotehničke i hemijske mjere tokom cijele godine mogu dati rezultate u suzbijanju ove opasne biljke. Protiv ambrozije bore se i ekološke organizacije.

Prije nekoliko godina gradskoj upravi Bijeljina uputili su i inicijativu za nabavku opreme za mjerenje koncentracije polena ambrozije u vazduhu, ali ovaj projekat još nije realizovan.

(Srpska Info)

Previous Mostar: Domaćini improvizovali Ciprasovu govornicu - stonu zastavu drže kuka i ljepljiva traka
Next Održano svjetsko takmičenje za najbržeg puža

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *