Propao pokušaj formiranja Državne izborne komisije


U Skoplju je propao pokušaj formiranja Državne izborne komisije /DIK/ nakon što, poslije nekoliko časova pregovora, između poslaničkih grupa nije usaglašen dogovor postignut na liderskom sastanku četiri vodeće političke stranke u zemlji.

Četiri vodeće političke stranke u Makedoniji su nakon jučerašnjeg dogovora na liderskom sastanku uputile Sobranju prijedlog članova za formiranje DIK-a, koji treba da organizuje referendum o potvrđivanju dogovora sa Grčkom u vezi sa novim imenom bivše jugoslovenske republike u Republiku Sjevernu Makedoniju.

Predsjednik Sobranja Talat DŽaferi nije zakazao sjednicu na kojoj je trebalo da, osim izbora novog sastava DIK-a, budu izglasani i Zakon o vladi i Zakon o finansiranju stranaka.

Zvanično nema informacije zašto je DŽaferi najavio, a zatim otkazao sjednicu na kojoj je samo formalno trebalo da bude potvrđeno dogovoreno.

Prema nezvaničnim inforacijama, ključni problem između vladajuće SDSM i opozicione VMRO-DPMNE je Zakon o finansiranju stranaka, javili su skopski mediji.

Partijski izvori nisu željeli da preciziraju problem u zakonskom rješenju za koje su i vlast i opozicija tvrdili da je usaglašeno.

Neki mediji su javili da VMRO-DPMNE insistira na izmjenama u dijelu za zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja i zamjeni zatvorskih kazni novčanima, što može značiti pokušaj da bude izdejstvovana amenstija za dio bivšeg rukovodstva u predmetu “Talir”, koje je pokrenulo Specijalno javno tužilaštvo.

U vezi sa sastavom DIK-a Komisija za izbor i imenovanje potvrdila je listu od prijavljenih 47 kandidata, ali nije održala drugu sjednicu na kojoj bi utvrdila partijske prijedloge.

Ostaje nejasno kako će nadalje biti formiran DIK i da li će se uopšte glasati o dogovorenim zakonima ili će SDSM aktivirati svoj zahtev da se novi saziv DIK-a bira apsolutnom, a ne dvotrećinskom većinom, kao do sada.

Nema najave ni o održavanju novog liderskog sastanka s ciljem prevazilaženja razlika između vlasti i opozicije u vezi sa referendumskim pitanjem o novom imenu zemlje Republika Sjeverna Makedonija, karakteru referenduma i terminu održavanja.

Referendum za potvrđivanje dogovora sa Grčkom o imenu Republika Sjeverna Makedonija je uslov za ulazak u EU i NATO, a da bi bio validan neophodno je da na njega izađe više od polovine građana upisanih u biračke spiskove /907.000/, kao i da se apsolutna većina izašlih izjasni za novi naziv bivše jugoslovenske republike.

(Srna)

Previous Borenović: Građanima želimo ponuditi viziju RS u kojoj će značajan broj ljudi dobiti posao
Next Dačić: Nećemo dozvoliti da Priština lobira, a Srbija da ćuti

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *