Šarović: BiH je svoj posao izvoza oružja uradila po zakonu


Bosna i Hercegovina svoj posao izvoza oružja u Saudijsku Arabiju uradila je po zakonu i uz međunarodni nadzor, smatra ministar sopljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Upitan da prokomentariše navode portala The Independent iz Velike Britanije da su minobacačke granate iz Novog Travnika, ali i oružje proizvedeno u kragujevačkoj „Zastavi“ te iz Njemačke zavšili u ruka Al-Kaide, on je rekao da istragu treba provesti Saudijska Arabija.

– To je pitanje za njih. BiH i njene kompanije izvršile su regularan, dozvoljen i po zakonskim procedurama uz međunarodni nadzor spoljnotrgovinski posao. Naš krajnji korisnik je Saudijska Arabija. Sve ostalo je odgovornost krajnjeg kupca. Na isti način postupaju i trguju zemlje regiona, SAD, EU… – stav je Šarovića.

Interes za priču The Independenta o dokumentaciji koju je njegov reporter pronašao u dijelovima Sirije koji su bili pod kontrolom Islamske države i organizacija srodnih Al-Kaidi i dalje ne jenjava, piše Avaz.

EUFOR je novinaru ovog medija poslao e-mail u kojem ga koriguje u informaciji da je komandant te formacije Martin Dorfer 2016. godine posjetio fabriku u kojoj su u BiH granate proizvedene. Dorfer je, naime, tek ove godine stupio na dužnost, tako da je netačno da je tada bio u obilasku pogona u Novom Travniku.

(Srpska Info)

Previous Dvoje djece ostalo bez oca nakon što je grom usmrtio Bašića
Next Novi toplotni talas stiže u Evropu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *