Subvencije u Trebinju: Gradilišta sve više, radnika sve manje


Grad Trebinje finansiraće 60 odsto za svakog radnika sa evidencije nezaposlenih koga poslodavci u građevinskom sektoru uključe u program prekvalifikacije za građevinsko – zanatsku struku.

Načelnik odjeljenja za privredu Radenko Drašković kaže bi period stručnog osoposobljavanja po programu poslodavaca mogao da traje do tri do šest mjeseci, zavisno o kojoj se građevinsko – zanatskoj djelatnosti radi.

– Gradska uprava će za ove namjene obezbijediti dovoljno novca, bez obzira na broj zainteresovanih – ističe on.

Građevinski sektor u Trebinju suočen je sa hroničnim deficitom kvalifikovane radne snage, zbog čega se na ovim poslovima na jugu Hercegovine angažuju podizvođači koji nisu iz Trebinja. Trebinjske građevinske firme trenutno traže 159 radnika, od kojih najviše 34 tesara, zatim 25 zidra i 24 armirača.

Nedostaju i nekvalifikovani radnici, izolateri, keramičari, električara, stolari, vodoinstalateri, kamenoresci i drugi građevinci, ali i inženjeri mašinstva i elektrotehnike.

– Ove cifre su potencijalno veće, s obzirom da se podaci odnose samo na firme koje su iskazale svoje potrebe za radnom snagom. Uprkos tome što su plate u građevinarstvu u ovom momentu relativno male, akumulacija dobiti u ovoj oblasti pokazuje da prosotra za povećanje zarada ima, a takvu mjeru iziskuje i sve veći odliv radne snage iz ove djelatnosti – ističe Drašković.

Prema njegovim riječima, program prekvalifikacije biće na snazi dok se ne kreiraju povoljniji trendovi na tržištu radne snage, odnosno dok se ne promijeni svijest kod mladih da svoje životno zanimanje biraju prvenstveno prema šansama za zaposlenje.

– Sad da imamo četiri svršena odjeljenja učenika građevinske struke, odmah bi bili zaposleni – ističe načelnik Odjeljenja za privredu.

On napominje da je gradska administracija u Trebinju krajem 2016. godine zatekla skoro 3.000 nezaposlenih koji su aktivno tražili posao, a da je taj broj smanjen na oko 2.500 ljudi.

– Do ovih rezultata doveo je porast privredne aktivnosti, povećanje broja preduzeća, ali i mjere podrške zapošljavanju provedene u saradanji gradske uprave, Zavoda za zapošljavanje, Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i privrednih kolektiva – navodi Drašković.

Podsjeća da je lani kroz sedam programa zaposleno 238 radnika i izdvojeno oko 1,5 milion KM, do čega je grad subencionisao 1,2 miliiona KM.

– U skladu sa akcionim planom zapošljavanja ove godine je pokrenuto sedam programa, od čega je dva pokrenuo grad Trebinje, a još tri će tek da uslijede. Mjere koje provodimo daju nam ozbiljan razlog za optimizam da ćemo najdalje za dve godine stopu nezaposlenosti  spustiti ispod 20 odsto – navodi načelnik Odjeljenja za privredu.

Trebinje je posljednje dvije godine veliko gradilište, a radne snage je sve manje. Sva građevinska preduzeća imaju problem sa radnicima, pa angažuju podizvođače iz drugih dijelova BiH. Ove sezone primjeten je i veliki odliv građevinaca u Hrvatsku i druge zemlje EU zbog bolje zarade, pa su najveće građevinske firme podigle plate kako bi zadržale najbolje majstore.

(Blic)

Previous Održano svjetsko takmičenje za najbržeg puža
Next Federer se povukao sa mastersa u Kanadi

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *