BiH od Razvojne banke dobila milion evra za smještaj migranata


Razvojna banka Savjeta Evrope (CEB) obezbijedila je milon evra bespovratne pomoći za Bosnu i Hercegovinu, kako bi pokušala da riješi problem smještaja ilegalnih migranata koji nastavljaju da pristižu.

Novac će biti iskorišćen za adaptiranje jedne napuštene kasarne u okolini Sarajeva u mestu Hadžići koja će postati centar za smještaj migranata, a ugovor o donaciji danas su u Sarajevu potpisali zamjenica guvernera te banke Maria Sančez-Jebra Alonso i šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter Van der Auveraert.

Kasarnu “Ušivak” kao lokaciju za smještaj migranata ranije je odredio Savjet ministara BiH, međutim pošto je ona u lošem stanju nije stavljena u funkciju.

Prema podacima policijskih agencija u BiH, u zemlju je od početka godine do 24. jula ušlo nešto više od 9.000 ilegalnih migranata, a procjena je da se trenutno u BiH nalazi oko 4.500.

Najveća koncentracija migranata i dalje je u Unsko-sanskom kantonu gdje mnogi od njih borave u parkovima i u urušenim objektima.

(Tanjug)

Previous Vučić: Nećete razgraničenje? A za 40 godina ćemo braniti Vranje
Next DW: Kremlj u balkanskom ćorsokaku

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *