DW: Kremlj u balkanskom ćorsokaku


Grčka i Makedonija reaguju na pokušaj Moskve da potpali nerede zbog kompromisa dvije zemlje, a propagandni odgovor Kremlja glasi da svi igraju kako Amerika svira, piše Konstantin fon Egert u komentaru za Deutsche Welle (DW).

Kako navodi, “vašingtonska svirka” je nekada bila simbol impotencije i gluposti sovjetske propagande, a danas sudeći po ruskom Ministarstvu spoljnih poslova i državnoj televiziji, Amerikanci “sviraju u Jerihonsku trubu po čijim tonovima ne igraju samo vjerolomni balkanski narodi”.

“Po tim notama igra i Njemačka, predvođena Angelom Merkel, i uopšte cijela Evropska unija uključujući i Terezu Mej sa čitavim kabinetom. Istina, to sa Merkel je pucanj u prazno. Donald Tramp – koji po sili funkcije posjeduje Jerihonsku trubu – vjeruje da Merkel igra po svirci moskovske balalajke jer se slaže sa gradnjom Sjevernog toka 2 i daje premalo para na vojne izdatke”, piše fon Egert.

On dalje navodi da je politika Moskve na Balkanu beskonačni strip o grubosti, aroganciji i istorijskom neznanju u kome Vladimir Putin ima ulogu ruskog imperatora.

“U tom je scenariju Balkan teritorija naseljena prostim seljanima koji se mole ruskom caru kao zaštitniku i čuvaru vjere pred katoličkim jereticima iz Beča i muhamedancima carigradskog sultana. I tako i bi, po naređenju iz Petrograda . Ko dozvoli sebi neposlušnost, biće kažnjen”, navodi on.

Fon Egert dalje navodi da je nakon krvavog raspada, uključenje bivših republika Jugoslavije u EU ili NATO postalo glavni cilj elita balkanskih država koje nisu željele reprizu ratova devedesetih sa sve etničkim čišćenjima i kolonama izbjeglica.

“Ako su i spremne da prodaju svoj suverenitet, svakako nisu spremne da ga prodaju Moskvi. Nova pokoljenja stasavaju u tim državama dok one teže EU i NATO. Evropljani i Amerikanci, naravno, to vide kao pozitivan razvoj, ali više nemaju privlačnost kakvu su imali”, ocjenjuje fon Egert.

On zaključuje i da ne treba očekivati samokritiku u Moskvi, jer je, kako kaže “daleko lakše sve objasniti intrigama Vašingtona i njegove agentkinje Merkel nego priznati sebi da dugoročni uspjesi ne dolaze ako je čitava strategija varvarska drskost pomiješana sa bezgraničnim cinizmom i oslanjanje na korupciju u međunarodnim odnosima”.

(Tanjug)

Previous BiH od Razvojne banke dobila milion evra za smještaj migranata
Next Dokić: Požari u Grčkoj pod većom kontrolom

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *