“Mračni šaptač” stiže u Evropu, staje na crtu Sorošu


Stiven Benon, nekadašnji ideolog kampanje Donalda Trampa i nove desnice, u Briselu osniva fondaciju koja će podržati desnicu pred izbore za Evropski parlament.

Krajnji cilj je borba protiv uticaja Džordža Soroša, navodi “Dojče vele”.

Zvali su ga „Trampovim Dartom Vejderom”, mastermajndom iz sijenke, čovjekom koji je navodno odlučujuće uticao na koncept predsjedničke kampanje koja je njujorškog milijardera uvela u Bijelu kuću. Stiven Benon (64), nekadašnji izdavač uticajnog konzervativnog portala Breitbart, važi za vodećeg ideologa onoga što se u Americi naziva AltRight (alternativna desnica), a u Evropi „novom desnicom”.

Benon je svega šest mjeseci bio savjetnik predsjednika Trampa nakon čega je među njima puklo prošlog avgusta. Ponešto o razlazu se moglo pročitati u bestseleru novinara Majkla Volfa („Oganj i gnjev: Unutar Trampove Bijele kuće”). Benon je, prema tom izvoru, Trampa smatrao „nepismenim idiotom” koji se bojao ulaska u Bijelu kuću. Tramp je, navodno, mislio da je Benon poludio, čak je i njemu bio previše radikalan.

Ipak, siva eminencija nove desnice nije otišla u penziju. U martu je Benon nastupio pred pristalicama francuskog Nacionalnog fronta u Lilu. Uz ovacije je varirao geslo iz Komunističkog manifesta: „Patriote svih zemalja, ujedinite se!”

Nikad u prvom redu

Ovih dana je američki informativni portal The Daily Beast objavio Benonove namere da uskoro u Briselu osnuje fondaciju „Pokret” („The Movement”) koja treba da podrži snage desnije od tradicionalnih konzervativaca i demohrišćana. Cilj je pohod desničara na Evropski parlament čiji se novi saziv bira u maju iduće godine. Fondacija će navodno podržati takve stranke širom EU analizama, istraživanjima, ideološkim materijalom.

Benon je oduševljen pobjedom bregzitaša ili ulaskom italijanskih desničara u vlast, svijestan da su neki od uspjeha postignuti uz skromne resurse. I što ga posebno intrigira – među evropskim desničarima gotovo da nema saradnje i razmijene znanja.

Njemački novinar Tilman Jens u razgovoru za Dojče vele upozorava da je Benon posebno vešt i posebno opasan u izbornim kampanjama. „Benon je uvijek sebe video kao gospodara tame. Ne voli transparentnost, uvijek je u pozadini. Nikada se nije gurao u prvi red već je delao kao snajperista iz drugog ili trećeg reda. To je opasno kod njega”, kaže Jens je prošle godine objavio knjigu „Stiven Benon – Trampov mračni šaptač”.

Benon već ima iskustva u Evropi. Bio je u upravnom odboru dubiozne britanske agencije Kembridž analitika koja je preko Fejsbuka pribavila zastrašujuće precizne poatke o desetinama miliona američkih birača kojima su zatim servirani za njih prilagođeni oglasi. Cilj je bila pobeda Trampa. Isto je učinjeno i tokom kampanje za Bregzit. „On je zaista odlučujuće upravljao kampanjom za Bregzit. Često se sretao sa Borisom Džonsonom”, kaže Jens.

Ovaj novinar međutim nije siguran kako će Benonova fondacija u Briselu funkcionisati i podsjeća da američkog stratega do sada nije držalo mjesto, pa je pitanje hoće li izgurati do izbora za Evropski parlament.

„Opasnost se sastoji u tome da, koristeći sva sredstva bez skrupula, Benon inicira izbornu kampanju potpuno novih dimenzija. Prema tome će sve na šta smo navikli biti dječija igra”, dodaje Jens.

Kasting u Londonu

Premda u Nemačkoj već ima glasova koji traže da se Benonu zabrani dolazak u Evropu nije jasno na kojim bi osnovama to bilo učinjeno. Mihael Rot, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Njemačke, kaže da se „ne treba plašiti nacionalističkih kampanja kojima gospodin Benon hoće da obori Evropu na koljena. Naše vrednosti su jače od njegove mržnje i njegovih laži”.

Amerikanac je u razgovoru za The Daily Beast rekao da evropski pokret ne bi trebalo da obuhvata „etno-nacionaliste” jer bi to moglo odvratiti „populističke nacionaliste”, kako Benon zove one sa kojima bi da radi. No nedavno je u Londonu primio i Kenta Ekerota iz Švedskih demokrata, partije nastale na nacističkoj ideologiji supremacije, a koja sada sa antiimigrantskim porukama može da računa na petinu birača.

Osim predstavnika Nacionalnog fronta i britanskog independiste Najdžela Faraža, kojeg dobro zna od ranije, Benon je sreo predstavnike više belgijskih nacionalističkih stranaka, a računa i na one koji su odavno u svojim zemljama mejnstrim – Viktora Orbana u Mađarskoj i Jaroslava Kačinjskog u Poljskoj.

Prema Benonovim najavama, „Pokret” će imati desetak stalno zaposlenih uključujući stručnjake za ispitivanje javnog mnjenja i komunikacije. Kancelarija fondacije bi mogla i da se proširi ukoliko krajnji desničari u Evropskom parlamentu osvoje značajan broj mjesta i projekat se pokaže uspešnim. Benon planira da polovinu vremena provodi u Evropi, ali tek poslije novembra, kada Amerikanci biraju trećinu senatora, sve kongresmene i 39 guvernera.

Ultimativni cilj je prilično krupan – pobjeda nad liberalnom Evropom koju, prema Benonu, odlučujuće podstiče američko-mađarski milijarder Džordž Soros sa svojom fondacijom. „Otvoreno društvo” je za tridesetak godina upumpalo 32 milijarde dolara u svrhe stvaranje liberalnog društva. Ako je verovati krugovima oko Benona, naredne godine u Evropi mogle bi da budu borba dva američka uticaja. O Sorosu, kojeg smatra arhineprijateljem, Benon kaže: „Soros je briljantan. Zao, ali briljantan.”

(Glas Srpske)

Previous Marko Čolić u Boriku brani boje Srpske
Next Evropu čeka pakao

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *