Nesreća u SAD: Izlio se uranijum iz nuklearke


Kroz otvor na podu nuklearne centrale u Južnoj Karolini izlio se radioaktivni uranijum u zemlju, ali zdravstveni zvaničnici te američke savezne države kažu da uranijum nije ugrozio snabdjevanje vodom.

Uranijum se izlio kroz otvor širok osam centimetara na betonskom podu gdje je korišćena kiselina, u centrali “Vestinghaus” južno od glavnog grada Južne Karoline, Kolumbije, saopštila je Nuklearna regulatorna komisija, prenosi AP.

Komisija je 12. jula saznala za izlivanje, a u saopštenju je navela da je otvor kroz koji se uranijum izlio dubok dva metra, navodi list “The State”.

Nema razloga za bojazan da se uranijum izlio dalje od nuklearne centrale ili da ugrožava snabdjevanje vodom, jer nema privatnih kuća u blizini centrale niti bunara u krugu od tri kilometra od otvora, saopštilo je državno Ministarstvo za kontrolu zdravlja i prirodne sredine.

“Na osnovu postojećih informacija, nema opasnosti po javnost od nedavnog izlivanja, niti od istorijskog zagađenja podzemnih voda na ovoj obezbjeđenoj lokaciji i nema rizika po opštu javnost”, rekao je portparol Ministarstva Tomi Krozbi.

Međutim, Ministarstvo čeka rezultate testiranja podzemnih voda na teritoriji na kojoj se nalazi “Vestinghaus”, napomenuo je Krozbi.

Antinuklearni aktivista Tom Kliments kaže da “Vestinghaus” i savezna vlada moraju da objasne koliko dugo se uranijum izlivao kroz otvor u zemlju.

(Tanjug)

Previous Lukač: Pozivam tužilaštvo da sasluša Mektića o slučaju Dragičević
Next Novi snimak paljenja šuma u okolini Atine: Katastrofu ipak izazvao piroman?

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *