Pogledajte snimak Grčke iz vazduha nakon katastrofe VIDEO


Dan nakon katastrofalnih požara koji su pogodili predgrađa Atine, Grčka prebrojava žrtve i traži nestale. Snimci dronom pokazuju razmjere katastrofe.

Prema posljednjim zvaničnim informacijama, u nekoliko desetina požara koji su se brzinom munje rasplamsali u tri fronta u predgrađima Atine, stradale su 74 osobe, među kojima je i dosta djece. Tačan broj nestalih se ne zna, a procjene su da ih je preko 200. Društvene mreže pune su slika i objava: “Traže se…” I među nestalima dosta je djece.

Jak vetar i visoka temperatura proširili su vatru velikom brzinom zbog čega su mnogi stradali u kućama, automobilima…

Premijer Grčke Aleksis Cipras proglasio je vanredno stanje i trodnevnu žalost, dok je glavni državni tužilac otvorio istragu jer se sumnja da su požari možda podmetnuti.

U požaru je oštećeno 1.200 kuća, a materijalna šteta se već procjenjuje na više od 50 miliona evra.

Vijesti iz Atine sa zebnjom se prate i u Danskoj. Naime, desetoro ljudi, najvjerovatnije turista iz Danske, nestalo je pošto što su bježeći od požara, uskočili u čamac i uputili se u nepoznatom pravcu.Za njima tragaju spasioci iz brodova, ali i iz helikoptera.

Najteže pogođeno je predgrađe Mati, koje je skoro potpuno uništeno, a najpotresniju sluku zatekli su vatrogasci u dvorištu jedne vile gdje su zatekli tijela 26 osoba. Kako se kasnije saznalo, riječ je uglavnom o roditeljima koji su stradali zagrljeni sa djecom.

Preživjelima se pružaju sve vrste pomoći, od smještaja, hrane pa sve do psihološke pomoći. Većina je smještena u prihvatnim centrima jer im je vatra progutala sve što su imali.

(B92)

Previous Prosječna plata ne pokriva ni pola potrošačke korpe
Next Marko Čolić u Boriku brani boje Srpske

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *