Wharf – najopasnija rijeka na svijetu


Rijeka Wharf, i njen dio nazvan “the Bolton Strid”, u britanskom Yorkshireu izgledaju kao nešto što je u regiji Shire iz Tolkienovog “Gospodara prstenova”. On što niko nikada ne bi pretpostavio, gledajući korito koje više liči na potok, je da je ovo najopasnija rijeka na planeti.

Ako upadnete šanse da ćete poginuti su, kažu lokalci, sto odsto. Oni odgovorno tvrde da se niko nikada nije izvukao iz smrtonosnog zagrljaja naizgled pitome rječice. U njoj se, kaže lokalna legenda, jednom utopio i dječak koji je trebao da postane kralj Škotske ali su ga u dubine povukle smeđe vode Strida koji je pokušavao preskočiti.

Uzvodno i nizvodno rijeka izgleda sasvim “normalno”, široka i spora, a onda se, laički rečeno, okrene na bok (teče vertikalno umjesto horizontalno), postane uska ali i nevjerovatno duboka.

Ispod oblih zelenih i skliskih stijena koje okružuju “potok” skrivaju se metri i metri šupljeg prostora ispunjenog vodom koja vas, ako upadnete, zajedno sa stijenama, jednostavno samelje.

Upravo je ta promjena orijentacije, iz “horizontale” u “vertikalu”, izdubila tlo i stijenu te omogućila strujama da divljaju, a da se to sa površine ne vidi. Nema tačnih brojeva koliko je osoba poginulo na tom malom dijelu rijeke, ali zna se da rijetko koje tijelo ispliva, voda ga proguta.

Uprkos tome šuma koja prati Strid je vrlo popularna za pješačenje, a svakih desetak metara su upozorenja kako je riječ o jako opasnoj tekućici čiji “izgled vara” i kojoj se, nipošto, ne smije približavati.

Zanimljivo je da to nije jedini “Strid” u Britaniji, ali je najpoznatiji upravo zbog ljepote i opasnosti.

“Kada ljudi razmišljaju o opasnim rijekama vide brzake, pjenu i zaglušujuću buku, a ne nešto što izgleda kao potočić između pitoresknih stijena”, kaže jedan od lokalaca.

Probali su svojevremeno spustiti i kameru u rijeku ali nema smisla jer je voda smeđa i ništa se ne vidi.

(srpskacafe.com)

Previous Mještani Starčevice se žale na travu, nadležni obećavaju: Pokosićemo početkom avgusta
Next Lovački savez: Odgovornost za ubijanje pasa u Kotor Varošu tražiti kod udruženja “Uzlomac”

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *