Za krak Jonsko-jadranskog gasovoda 120 miliona evra


Krak Jonsko-jadranskog gasovoda koji prolazi kroz teritoriju Crne Gore bi, prema projekcijama zasnovanim na dosadašnjim analizama, koštao 120 miliona evra, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva ekonomije.

“Rano je govoriti o načinima i izvorima finansiranja, ali Crna Gora, kao i ostale zemlje zapadnog Balkana, očekuje, kao i do sada, znatnu podršku međunarodnih finansijskih institucija i EU, s obzirom na to da je riječ o projektu značajnom za cijelu Evropu”, navodi se u saopštenju.

Ovo je krak Transjadranskog gasovoda, koji je budući dio Transanadolijskog gasovoda i za njega je planirano da transportuje gas iz Azerbejdžana preko Turske, Grčke i Albanije u Italiju.

Iz Ministarstva ekonomije dodaju da će krak Jonsko-jadranskog gasovoda proći kroz Albaniju, Hrvatsku, Crnu Goru i BiH.

“U toku je izrada idejnog projekta koja će trajati dvije godine, nakon čega bi mogla početi i izgradnja, ukoliko četiri države kroz koje je planirano da ovaj krak prođe dobiju finansijsku podršku međunarodnih institucija”, dodaju iz Ministarstva.

Iz Ministarstva ekonomije navode da su intenzivirali komunikaciju sa resornim ministarstvom Albanije zbog zajedničkog pristupa realizaciji kraka Jonsko-jadranskog gasovoda.

(Srna)

Previous Stradalo oko 5% usjeva u RS, najviše kukuruz i voće
Next I dalje aktivni požari u Grčkoj

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *