Akcize na gorivo ostaju na snazi, odbijena inicijativa četiri poslanika


Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH odbili su danas u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH kojim bi van snage bile stavljene odredbe zbog kojih je 1. februara gorivo poskupilo 18 feninga po litru.

Za je glasalo 11 poslanika, protiv 21 i jedan poslanik je bio uzdržan.

U obrazloženju zahtjeva za usvajanje zakona po hitnom postupku navedeno je da je enormno poskupljenje goriva izazvalo talas poskupljenja životnih i drugih namirnica, da je usvojeno zakonsko rješenje loše, jer ne precizira način raspodjele prikupljenih sredstava, kao i da posljednje izmjene zakona nisu opravdale postojanje u praksi.

Zahtjev za razmatranje ovog zakonskog prijedloga podnijeli su poslanici Aleksandra Pandurević, Mladen Bosić, Nenad Lalić i Momčilo Novaković.

Poslanici su u prvom čitanju i po skraćenom postupku u nastavku 63. sjednice usvojili Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.

Za ovaj prijedlog glasala su 24 poslanika, dva su bila protiv i sedam ih je bilo uzdržano.

Predlagač zakona Savjet ministara kao razloge za njegovo donošenje navodi potrebu usklađivanja sa odgovarajućim direktivama EU iz oblasti zaštite depozita, obaveze koje je BiH preuzela iz Pisma namjere potpisanog sa MMF-om i tehničke korekcije.

Rasprava o Prijedlogu zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, podijelila je poslanike SNSD-a i SDS-a u Predstavničkom domu.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas nije, u prvom čitanju, usvojio Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zastavi BiH, a diskusija je protekla u disonantnim tonovima i oprečnim stavovima između poslanika iz Republike Srpske i Feedracije BiH.

Za je bilo 17 poslanika, 14 je bilo protiv i dva su bila uzdržana, tako da pošto nema entitetske većine iz Republike Srpske, glasanje će biti obavljeno u drugom krugu.

Nije prihvaćen Izvještaj o radu Kancelarije za razmatranje žalbi BiH za prošlu godinu, prema kojem je primljena ukupno 2.901 žalba podnesena u postupku javnih nabavki, od čega je tokom izvještajnog perioda riješeno 2.665, što, u odnosu na primljene, iznosi 92 odsto.

O ovom izvještaju će se, takođe, glasati naknadno u drugom krugu, jer je izostala podrška poslanika iz Republike Srpske.

Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu poslanika Senada Šepića za uvrštavanje nove tačke u dnevni red 62. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja glasi – “Informacija Savjeta ministara o konkretno preduzetim aktivnostima u vezi sa zaštitom imovine BiH na teritoriji Hrvatske, a u procesu usvajanja Zakona o upravljanju državnom imovinom u Hrvatskoj” Predstavnički dom je prihvatio.

Prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za koncesije BiH, materijal Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nije dobio podršku Predstavničkog doma.

Predstavnički dom dao je niz saglasnosti za ratifikaciju većeg broja međunarodnih ugovora i sporazuma, među kojima su i Ugovor o finansiranju između BiH i Republike Srpske i Evropske investicione banke i JP “Autoputevi Republike Srpske” – auto-put Banjaluka-Doboj B, Sporazum o saradnji između Savjeta ministara i Vlade Srbije u procesu pristupanja EU, Sporazum o zajmu “Projekat restrukturisanja `Željeznica Republike Srpske` između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, te Sporazum o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija-BiH za 2016. godinu, između EU, Vlade Srbije i BiH.

Na prijedlog Kolegijuma, Predstavnički dom je danas, po okončanju 63. održao i hitnu 10. sjednicu, jer su se u međuvremenu stekli uslovi za razmatranje ratifikacije još tri sporazuma koji su, takođe, dobili podršku.

Na kraju ove sjednice poslanik SDP-a Saša Magazinović negodovao je zašto se danas u Predstavničkom domu nije razgovaralo i o migrantskoj krizi, dok je Zaim Backović /BPS/ prigovorio zašto nema rasprave o izgradnji Pelješkog mosta, čiji je početak najavljen za ponedjeljak, kao i o navodnom prisustvu velikog broja stranih agenata u BiH.

Naredna sjednica Predstavničkog doma najavljena je za 4. septembar.

(SrpskaInfo)

Previous Dodik: Pokretanjem inicijative za smjenu Mektića vidjeće se ko šteti srpskom narodu
Next Krenula gradnja novog Zelenog mosta u Banjaluci

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *