BiH NEMOĆNA PRED MIGRANTIMA “Vojska ne može na granicu dok se zakon ne izmjeni, a to može da POTRAJE GODINAMA”


Oružanim snagama BiH vezane su ruke u rješavanju migrantske krize, a da bi one djelovale potrebne su izmjene Zakona o odbrani BiH, izjavio je zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić.

On, kao i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, smatra da je potrebno izmjeniti zakon kako bi se pripadnicima Oružanih snaga BiH omogućio izlazak na granicu, ali nije optimista da bi to uskoro moglo i da se desi.

– Kada bi sad pokrenuli izmjene Zakona o odbrani BiH one bi bile usvojene za tri godine. Ima još jedna sjednica parlamenta BiH, onda dolazi ljetna pauza, a da li će biti sjednica u izbornoj kampanji – sumnjam. Dakle, da bi se angažovala vojska, treba izmjeniti zakon, a da li će se to desiti do kraja ovog mandata teško je reći – objasnio je Jerinić.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

Boris Jerinić

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić najavio je da će podnijeti zahtjev parlamentu BiH za izmjenu zakona koji bi omogućili da Oružane snage BiH pomognu policiji i graničarima u zaštiti granice od ilegalnih prelazaka migranata, navodeći da nije isključena ni mogućnost stavljanja žice na granicu.

On je istakao da se institucije BiH bave jačanjem granice kako bi broj migranata bio sveden na minimum.

U postojećem Zakonu o odbrani BiH nigdje se ne spominju nadležnosti pripadnika Oružanih snaga BiH po pitanju granice. U njihove zadatke, po zakonu, spadaju učešće u operacijama kolektivne bezbjednosti, u operacijama za podršku miru i samoodbrani, uključujući i borbu protiv terorizma, pružanje vojne odbrane BiH i njenim državljanima u slučaju napada, pomoć civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe i nesreće, protivminsko djelovanje u BiH i ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH.

(Blic)

Previous Junker: Neće biti carina na uvozne automobile
Next Srpski film "Strano telo" u programu festivala u Veneciji

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *